Ковид прети да збрише са лица земље Индијанце Амазоније

0

(Фото АП - Б.Д.)

На данашњи дан Бразил је на првом месту по броју регистрованих случајева короне у Латинској Америци (80.000 заражених и 5.500 мртвих). Иако су најугроженији градови Сао Паоло и Рио де Жанеиро, ковид 19 стигао је и до најскривенијих делова земље и прети да збрише са лица земље Индијанце у Амазонији.

Амазонија се протеже на територији неколико латиноамеричких земаља и насељена је Индијанцима који живе готово потпуно изоловани од осталог становништва. Многи од њих се никада нису мешали са урбаном популацијом. Они су посебно рањиви јер никада нису били изложени патогенима и њихови организми нису створили имунитет.

Респираторне болести изазване вирусом инфлуенце већ су један од главних узрока смрти међу аутохтоним становништвом. Званична политика Бразила налаже да се са урођеничким племенима не контактира, јер се дешавало да половина контактираног становништва умре. Бразилска агенција за заштиту Индијанаца (ФУНАИ) 1988. године донела је одлуку да се племена оставе на миру и да се контактирају само у екстремним ситуацијама. „Појављивање агресивнијег вируса, као што је ковид 19, могло би бити фатално”, рекла је за бразилски „Глобо“ демограф Марта Азеведо и додала да је ситуација отежана чињеницом да велики број племена живи дубоко у шуми и нема доступ маскама, сапуну или дезинфекционим средствима.

Нестанак Индијанаца избрисао би историју тог дела света

Међу антрополозима постоји бојазан да би вирус могао буквално да збрише са земаљске кугле целе културе. Међу Индијанцима се знања преносе усменим путем новим генерацијама. У случају смрти старијих чланова племена, њихова историја ће нестати. Азаведо је као пример навела песму племена Гуарани Кајова, која описује историју света. Рецитује се 10 сати и засад не постоји у писаној форми.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ИЗВЛАЧЕ СЛАМЧИЦУ? Вучић: Неко из државног врха ће примити вакцину

„Већ смо видели како се у селима завршавају епидемије. Урођеници врло брзо умиру и међу њима би смртност свакако била већа него у градовима”. Азаведо додаје да они неће умети да препознају симптоме, да немају лак доступ лекарима и да се до њих се може стићи само малим авионима.

Непостојање контроле на границама још једна је опасност за племена. Илегални рудари из Венецуеле, Перуа и Колумбије на њиховој земљи траже злато или друге племените метале и минерале. На територији племена Јаномами ради око 25.000 илегалних копача.

Индијанци сумњају да Влада жели да их уништи

Први смртни случај изазван короном међу урођеницима, петнаестогодишњака управо из племена Јаномами, узнемирио је јавност. Сматра да се је дечак био у контакту с копачима. После њега потврђено је још 6 случајева смрти и око 30 заражених.

Док се вирус шири целом земљом, многи се питају шта ће влада учинити да спаси урођенике који представљају 0,6 процената становништва Бразила. Председника Жаира Болсонара индијанске вође виде као непријатеља јер је у више прилика изјавио да Индијанци имају превише земље и да би њихова природна богатства требало поделити са остатком становништва.

„Хаос који би настао ако се међу урођеницима прошири епидемија, земљопоседници би могли да искористе да нам отму земљу наших предака”, каже Карлос Марес, бивши председник асоцијације ФУНАИ за бразилски Репортер и додаје, „Ако Влада жели да нас уништи, епидемија је идеалан тренутак.”

Болсонаро је 2018. укинуо и службу „Више лекара“, којом су стотине кубанских доктора радиле у недуступним пределима Бразила и помагале Индијанцима.

Мало наде има за урођенике, јер их је мало и за урбане Бразилце. Председник земље од почетка негира постојање кризе. Својим земљацима поручио је да је живот такав – „Данас ви, сутра ја”. „Шта сад?! Жао ми је. Шта хоћете да урадим? (…) Јесам Месија, али не чиним чуда“, рекао је председник позивајући се на своје друго име – Месијас.

Прочитајте још:  ТАЈНИ ДОГОВОР ВЛАДАРА СВЕТА УЗДРМАЋЕ ПЛАНЕТУ: Шест водећих светских банака пушта нову светску валуту

Јелена Милинчић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *