У возилима ГСП-а у почетку само запослени, стајање у аутобусу на обележеном месту

0

(Фото: Танјуг)

У периоду трајања пандемије, јавни превоз у Београду ће се организовати фазно у складу са епидемиолошком ситуацијом, најавио је секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић. У возилима ће важити посебна правила понашања, а у њих ће моћи да уђе онолико грађана колико има обележених места.

На основу инструкције коју је усвојио Републички кризни штаб за сузбијање коронавируса и препорука за примену мера приликом рада јавног превоза у Београду, јавни превоз ће се организовати фазно, изјавио је секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.

Прва фаза, која почиње 8. маја, омогућава коришћење јавног превоза само запосленим лицима која правилно носе личну заштитну опрему – маску и рукавице, прецизирао је Васиљевић за Беоинфо.

Улазак само на предња врата

Улазак путника у возило биће могућ само на предњим вратима, док ће излазак путника бити на вратима обележеним за излаз, што ће на возилу бити обележено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Места за седење и стајање биће видно обележена у сваком возилу што ће бити и максимални дозвољени број путника у возилу, навео је Васиљевић.

Редар проверава валидацију картица

Јовица Васиљевић је додао да ће редар превозника, односно лице које одреди превозник у возилу водити рачуна да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему, вршиће проверу валидација картица за запослене што ће уједно бити и доказ да је реч о запосленим особама.

“Запослени свој статус доказују са персонализованом А1 Бус-плус картицом са уплаћеном претплатном картом за текући месец за одговарајући број зона, и у том случају не морају код себе да имају оверен радни налог”, објаснио је Васиљевић.

Прочитајте још:  С десне стране субвенције, с леве ништа, а општина – иста

Једнодневна, тродневна или петодневна карта само уз радни налог

Путници који се определе за једнодневну, тродневну или петодневну карту, које ће такође бити омогућене, обавезни су да приликом уласка у возило уз валидацију карте покажу и радни налог за текући дан издат од стране послодавца.

“Допуна месечне карте као и куповина једнодневне, тродневне и петодневне карте биће омогућена на киосцима широм Београда, на око 2.000 продајних места”, навео је Васиљевић.



Све остале врсте карата и допуне карата за јавни превоз неће моћи да се купе док је коришћење јавног превоза омогућено само запосленима.

Возач не мора да прими путнике

Како би се обезбедило спречавање ширења вируса и спроводиле препоруке надлежних органа, у случају да се путници не придржавају прописаних мера, као и у случају да у возилу нема места за нове путнике (ако су сва обележена места попуњена), возачима је дозвољено да у возило не приме путника, објаснио је Васиљевић.

Такође, возачи ће у случају потребе моћи и да зауставе возило и обавесте надлежни оперативни-контролни центар, који ће одмах позвати комуналну милицију или полицију ради интервенције.



Грађани могу да пријаве неправилности

Ако путници примете да је у возилу већи број путника од дозвољеног, или да се неки путници не придржавају превентивних мера (не носе маску и рукавице), имаће могућност да такве случајеве пријаве телефоном на Беоком сервис (0800 110 011), при чему је потребно да пријаве број линије на којој се возе, ИД број возила, време и место уочене неправилности, како би биле предузете адекватне мере.

“Напомињем да су превозници у обавези да приликом јавног линијског превоза путника поступају по свим препорукама здравственог сектора поштујући и одредбе Закона о здравственој заштити”, указао је Васиљевић.

Прочитајте још:  Још једна Вучићева победа: Предајом Електросервера Шиптарима више немамо ништа да дамо!



БЕОИНФО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *