Американци прекинули финансирање института у Вухану: Каква је улога главног епидемиолога САД

0

(Фото: Фото: Depositphoto)

Американци су прекинули финансирање Института за вирусологију у Вухану, после више година финансијске помоћи тој кинеској институцији у истраживању вируса корона који са слепих мишева могу да пређу на људе.

Национални институт за алергијске и заразне болести, на чијем је челу др Ентони Фаучи, главни амерички епидемиолог, који се сматра и вођом борбе против епидемије вируса корона, и Национални институт за јавно здравље САД, одобрили су у протеклих шест година Институту за вирусологију у Вухану 7,4 милиона долара за истраживање вируса корона, пише „Њузвик“.

Друга фаза пројекта започета је 2019, а 3,7 милиона долара за њу одобрено је прошле године.

Финансирање друге фазе пројекта прекинуто је крајем априла одлуком администрације америчког председника Доналда Трама, пише „Политико“. Тако неће бити исплаћено преосталих 370.000 долара кинеском институту.

Прву фазу, која је коштала такође 3,7 милиона долара, а трајала је од 2014. до прошле године, финансирао је Фаучијев Национални институт за алергијске и заразне болести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Њен циљ било је праћење вируса корона код слепих мишева, а њом је руководио Ши Женг Ли, који је заједно са другим научницима из лабораторије у Вухану истраживао и каталогизовао вирусе корона код слепих мишева у природном окружењу.

У другој фази, коју је финансирао Национални институт за јавно здравље САД преко непрофитне организације „Екохелт Алајанс“, научници из Вухана у лабораторијским условима изучавали су инфективност тих вируса, њихову могућност да „скоче“ на људе.




Светска здравствена организација наводи да нови вирус корона САРС-ков2, који је изазвао глобалну пандемију, порекло води из слепог миша, а да се на људе проширио највероватније преко тржнице у Вухану.

Прочитајте још:  Епидемија је коштала Србију еквивалентно 510.000 места с пуним радним временом

Многи научници су, пре избијања пандемије вируса корона, критиковали оваква истраживања због опасности од тога што би вирус, над којим се обављају експерименти, међу којима је и генетички инжењеринг, могао да „процури“ из лабораторије.

„Њузвик“ подсећа да је Фаучи, који је на челу Националног института за алергијске и заразне болести још од 1984. године, пре десетак година био умешан у контроверзно истраживање вируса птичјег грипа.

Тада су научници „пропуштали“ тај вирус кроз разне животињске врсте како би постао заразнији до те мере да може изазвати пандемију.

Више од 200 америчких научника тада је позвало да се таква истраживања прекину због опасности од могуће „цурења“ таквог вируса из лабораторије,

Фаучи је тада таква истраживања бранио речима да ће „омогућити налажење нових антивирусних лекова који би могли да служе за превенцију и лечење“.

Под притиском јавности, таква истраживања су прекинута 2014. године, када је суспендована 21 студија.

Ипак, Национални институт за јавно здравље САД укинуо је мораторијум на таква истраживања 2017. године, а две године касније одобрио је и спровођење две такве студије на грипу.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *