АУДИО Снимак куповине гласова је и одговор постоје ли избори у Србији

0

У изборној 2020. години у јавности се највећа полемика води око тога – да ли у Србији избори уопште постоје. Матија Бећковић је на то питање наше редакције одговорио – Нема избора, ако бирамо само једно. Чини се да је академик са пуним право изрекао те речи, будући да аудио снимак куповине гласова за Српску напредну странку најбоље показује ниво демократичности и слободу избора.

– Ако хоћеш, нађи гласове, идемо преко мене. Нађи гласове, колико људи толико пара. Али брате, седиш кући, па седиш. За 100 гласова имаш 400.000, је л ти мало? Морам до сутра да знам, ако будеш хтео, јави – рекао је купац гласова.



На питање саговорника када су избори, активиста странке је истакао да је то небитно.

– Требају ми сигурни гласови, 5. маја крећу да уплаћују ово по фирмама. Због тога. Ако можеш до 5. маја да нађеш 40, 50 гласова, да узмеш 200.000 – 400.000. Ја имам, Зоран ми нашао у Војној, једног имао 30, 40… Они неће да гласају сад, то су сигурни гласови. Даш матични број и кад идеш да гласаш заокружиш, сликаш и пошаљеш ми. Ако је он број један, ти заокружиш, сликаш и пошаљеш ми на Вибер и онда сам ја сигуран да си ти гласао за њега.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Саговорник је добио образложење да није могуће да прими новац, а да људи не гласају, што је претходно питао.

– Не можеш, како? Мораш да ми пошаљеш слику. Ја ти унапред уплатим за пола. Новац уплаћујемо чим прођу избори.

Прочитајте још:  Даглас: Русија није Србија

Будући да саговорник страначког активисте гласове није хтео да сакупља и продаје, добио је “савет” због посла.

– Ти имаш посао. Све иде страначки. Ја ти кажем како да радиш, а ти како хоћеш. Имаш фирму, фирма ти иде, нађи 40 гласова и довиђења.



Међу слободама и правима које чине темељ демократије највише се истичу лична, слобода мишљења, изражавања мишљења и слобода информисања. Грађани морају бити упознати са мишљењима различитих политичких субјеката, те различитим идеолошко-политичким и филозофским погледима.

Kада су питању информисање и слобода, у извештају Фридом Хауса “Слобода у свету 2020”, Србија се са још тридесетак држава налази у групи са највећим падом слобода у последњих десет година.

Тек након добре информисаности и слободне расправе, који у Србији не постоје, грађани могу да формирају слободно мишљење. Веома је важно да, када су у питању избори, за креирање оваквог мишљења не постоје економске условљености, нити притисци.

Kао што смо видели, и на овом испиту је Србија пала. Све то даје одговор на питање – да ли у Србији избори уопште постоје.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *