Џорџ Сорош предложио решење за корона кризу

0
сорош

Познати јеврејски милијардер и филантроп Џорџ Сорош предложио је у тексту за хрватски Пословни.хр да је издавање вечних обвезница једини начин да ЕУ прикупи најмање хиљаду милијарди евра за борбу против коронавируса.

Он је навео да европској јавности и њеном вођству вечне обвезнице нису блиске, али оне имају дугу историју.

Британија је прва издала консолидоване обвезнице или конзоле 1752., а касније их је користила за финансирање рата против Наполеона и Kримског рата, Закона о укидању ропства, зајма за ублажавање сиромаштва у Ирској и Првог светског рата.

Kонгрес Сједињених Америчких Држава одобрио је 1870. издавање таквих обвезница за консолидирање дугова накупљених током Грађанског рата, подсетио је он.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Главница вечне обвезнице никад се не мора исплатити, плаћа се само годишња камата, казао је Сорош. Издавање билион евра уз 0,5 посто камате за одржавање ће коштати 5 милијарди евра годишње.

Милијардер указује да вечне обвезнице не треба мешати са корона обвезницама.

Kоронаобвезнице раздвајају; оне повећавају већ постојећи јаз између Севера и Југа, а стварају и разлику између Истока и Запада, нових чланица и оних старих. Супротно од тога, вечне обвезнице повезују. Оне ЕУ и свим њеним чланицама осигуравају финансијска средства која су неупоредиво већа од оних која може понудити европски буџет, написао је он.

Kоронавирус и климатске промене прете не само животима људи, него и опстанку наше цивилизације, упозорио је милијардер.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *