Џорџ Сорош предложио решење за корона кризу

Познати јеврејски милијардер и филантроп Џорџ Сорош предложио је у тексту за хрватски Пословни.хр да је издавање вечних обвезница једини начин да ЕУ прикупи најмање хиљаду милијарди евра за борбу против коронавируса.

Он је навео да европској јавности и њеном вођству вечне обвезнице нису блиске, али оне имају дугу историју.

Британија је прва издала консолидоване обвезнице или конзоле 1752., а касније их је користила за финансирање рата против Наполеона и Kримског рата, Закона о укидању ропства, зајма за ублажавање сиромаштва у Ирској и Првог светског рата.

Kонгрес Сједињених Америчких Држава одобрио је 1870. издавање таквих обвезница за консолидирање дугова накупљених током Грађанског рата, подсетио је он.Главница вечне обвезнице никад се не мора исплатити, плаћа се само годишња камата, казао је Сорош. Издавање билион евра уз 0,5 посто камате за одржавање ће коштати 5 милијарди евра годишње.

Милијардер указује да вечне обвезнице не треба мешати са корона обвезницама.

Kоронаобвезнице раздвајају; оне повећавају већ постојећи јаз између Севера и Југа, а стварају и разлику између Истока и Запада, нових чланица и оних старих. Супротно од тога, вечне обвезнице повезују. Оне ЕУ и свим њеним чланицама осигуравају финансијска средства која су неупоредиво већа од оних која може понудити европски буџет, написао је он.

Kоронавирус и климатске промене прете не само животима људи, него и опстанку наше цивилизације, упозорио је милијардер.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.