ДАНАС ЈЕ МАРKОВДАН: Ево шта данас никако не би требало да урадите, утицаће вам на целу годину

0

Свети Марко

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог апостола и јеванђелисту Марка- Марковдан.

Многе породице Марковдан славе као крсну славу.

За данашњи празник везују се многа веровања и обичаји. Марковдан се сматра “благим даном”, временом за одмор и молитву. У појединим деловима Србије сматрало се да кукуруз треба почети са окопавањем одмах иза Марковдана, када је најбоље и купус расађивати – да би добро родио.

Онај ко је спавалица требало би да избегава дремку на овај дан, јер народ верује да никако не ваља дремати на Марковдан како човек не би био бунован и поспан преко целе године. Срби верују и да на данашњи дан ваља одремати само ако је неко дремао и на Ђурђевдан. По народном веровању, ако је на Ђурђеван неко дочекао јутро у постељи, што је значило да ће током целе године бити дремљив, а можда и болешљив, тај треба да одспава и на Марковдан, па ће се тако избавити од поспаности и болести.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српски сељак на данашњи дан није излазио на њиву јер је страховао да ће га апостол Марко оштро казнити градом, олујом и громовима који ће му уништити летину.

“Свети еванђелист Марко беше пореклом Јеврејин, из племена Левијева, ученик светог апостола Петра.Свети Петар га спомиње у својој посланици, говорећи: Поздравља вас црква с вама избрана у Вавилону, и Марко син мој. Син не по телу него по духу, рођен благовешћем и бањом светог крштења.

Свети Марко беше уврштен у лик светих Седамдесет апостола Христових. Најпре је пратио светог Петра, и био постављен од њега за епископа. А кад је с њим био у Риму, он на молбу верних написа Свето Еванђеље. Јер хришћани у Риму молише га да им напише оно што им је са светим Петром усмено казивао о Господу Христу.

Прочитајте још:  КАКО СЕ ШТИТИТИ ОД ВРАЏБИНА И МАГИЈЕ: КРАТАК ПРИРУЧНИК ДУХОВНЕ БУДНОСТИ

Он се одазва њиховој молби и написа Свето Еванђеље, и прво га показа самом апостолу Петру. Свети Петар га прочита и посведочи као истинито, и препоручи га свима да га читају и да верују ономе што је написано у њему. Затим од светог апостола Петра би свети Марко послат најпре у Аквилеју на проповед Божје речи. а потом у Египат”, пише на сајту Српске православне цркве.



(Kурир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *