ДАНАС ЈЕ МАРKОВДАН: Ево шта данас никако не би требало да урадите, утицаће вам на целу годину

Свети Марко

Српска православна црква и верници данас прослављају Светог апостола и јеванђелисту Марка- Марковдан.

Многе породице Марковдан славе као крсну славу.

За данашњи празник везују се многа веровања и обичаји. Марковдан се сматра “благим даном”, временом за одмор и молитву. У појединим деловима Србије сматрало се да кукуруз треба почети са окопавањем одмах иза Марковдана, када је најбоље и купус расађивати – да би добро родио.

Онај ко је спавалица требало би да избегава дремку на овај дан, јер народ верује да никако не ваља дремати на Марковдан како човек не би био бунован и поспан преко целе године. Срби верују и да на данашњи дан ваља одремати само ако је неко дремао и на Ђурђевдан. По народном веровању, ако је на Ђурђеван неко дочекао јутро у постељи, што је значило да ће током целе године бити дремљив, а можда и болешљив, тај треба да одспава и на Марковдан, па ће се тако избавити од поспаности и болести.Српски сељак на данашњи дан није излазио на њиву јер је страховао да ће га апостол Марко оштро казнити градом, олујом и громовима који ће му уништити летину.

“Свети еванђелист Марко беше пореклом Јеврејин, из племена Левијева, ученик светог апостола Петра.Свети Петар га спомиње у својој посланици, говорећи: Поздравља вас црква с вама избрана у Вавилону, и Марко син мој. Син не по телу него по духу, рођен благовешћем и бањом светог крштења.

Свети Марко беше уврштен у лик светих Седамдесет апостола Христових. Најпре је пратио светог Петра, и био постављен од њега за епископа. А кад је с њим био у Риму, он на молбу верних написа Свето Еванђеље. Јер хришћани у Риму молише га да им напише оно што им је са светим Петром усмено казивао о Господу Христу.

Он се одазва њиховој молби и написа Свето Еванђеље, и прво га показа самом апостолу Петру. Свети Петар га прочита и посведочи као истинито, и препоручи га свима да га читају и да верују ономе што је написано у њему. Затим од светог апостола Петра би свети Марко послат најпре у Аквилеју на проповед Божје речи. а потом у Египат”, пише на сајту Српске православне цркве.(Kурир.рс)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.