Ново занимање у Италији – ковид менаџер

На пијацама у Италији уведено је ново занимање – ковид менаџер. Шта су његови задаци и како су га грађани прихватили?

Пијаце на отвореном отвориле су се након два месеца паузе и ова категорија трговаца претрпела је огромне економске губитке. За сада се продаја ограничава само на намирнице јер Фаза два у Италији подразумева постепено и експериментално отварање.

Тезге морају да буду удаљене и по два и по метра, на пијаце имају приступ особе којима се прво мери температура и морају имати маске и рукавице које, уколико немају, добијају на лицу места.

Од укупно 94 нормално активне пијаце у Милану отворено је 26. Продавци се надају да ће се ускоро купци вратити и имати поверења у своје сталне добављаче. Отварањем пијаца уведена је нова фигура у облику ковид менаџера.

Његов задатак у претходним данима био је планирање и организација активности. Од сада је присутан на лицу места где контролише поштовање свих прописа и мера безбедности.То је ново занимање настало у време епидемије коронавирусом. Фаза два у Италији предвидела је увођење ове нове фигуре која на пијацама треба да одреди колико особа сме да буде присутно на том месту (број продаваца, број тезги), мери се дистанца, распоређују се тезге, утврђују се уласци и изласци…

Укратко, ковид менаџер је координатор који надгледа да се на италијанским пијацама све обавља како је предвиђено прописима. Он је и особа којој се обраћају трговци ако долази до било каквог проблема, неких критичних ситуација, а ту су и за сваку примедбу или питање.

На новинарска питања одговарају да они проверавају да ли се све одвија по прописима, на пример да ли се пре уласка грађанима мери телесна температура и да ли им се даје одговарајућа маска. Проверавају и да ли постоји прописана раздаљина међу особама, да улични продавци имају личну заштиту и опрему, као и одговарајуће материјале за социјалну заштиту.

На крају, сарадња је основ за гарантовање максималне сигурности и за продавце, купце као и особље“.

Продавци нису задовољни условима отварања пијаца, увођењем ковид менаџера, ограда које сматрају непримеренима и надају се да ће се од 18. маја нешто променити набоље.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.