У понедељак поново ради школа, много недоумица

(фото: Pixabay)

Са постепеним попуштањем карантина отворило се питање да ли деца треба да се врате у вртиће и школе. Неке земље су почеле са враћањем млађе деце. Многе се још уздржавају. Научне студије се слажу да је вероватноћа да се деца разболе од Kовида-19 јако мала. Још нема опште сагласности око тога да ли су деца ефикасни преносници заразе.

Данска и Норвешка су још половином априла вратила у вртиће и школе децу до 11 година. Грчка, Холандија, Француска, Белгија и Швајцарска су одлучиле да исто ураде од 11. маја. Исто је после дужег двоумљења недавно одлучила и Немачка када је немачка канцеларка дала зелено светло за отварање школа, али одлука о тачном дану остаје на федералним јединицама. У Србији деца у понедељак 11. маја могу у вртић, али само она која донесу потврде да су здрава и да родитељи морају да се врате на посао. Наставе у клупама неће бити до краја школске године, већ ће се одвијати онлине.Отварање у ЕУ иде уз строге мере. У Грчкој у понедељак крећу са радом више школе, док ће основне и средње почети да раде недељу дана касније. Разреди бити подељени у две групе са највише 15 ученика. Једна ће наставу похађати понедељком, средом и петком, а друга уторком и четвртком. Овај распоред ће се ротирати на недељној бази.

Међутим, Шпанија, која током карантина није дозвољавала да деца уопште изађу из куће, још увек не отвара школе. Влада Италије, која је такође почела да постепено укида карантин, још увек не жели да врати децу у школе. Главна бојазан је да ће школе постати извор заразе, те да ће деца тада лако пренети вирус старијим људима. То би могло да доведе до другог таласа заразе.

Према извештају Европског центра за превенцију и контролу заразе, није уобичајено да деца заразе остале. Две научне студије које су објављене у часописима Сциенце и Ланцет у којима су заразе праћене до “пацијента 0” тврде да деца нису вероватни преносници заразе. Слична истраживања рађена на Исланду и Холандији. У италијанској варошици Во, која броји око 3.000 становника, где је цела популација два пута тестирана, ни једно од 234 деце није било заражено.

Међутим, ове студије су рађене када су вртићи и школе већ биле затворене. Према истраживањима која су рађена у Kини верује се да су деца пођеднако ефикасни преносници заразе као и одрасли.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.