ЕПС ипак не обрачунава камату! ?

0
ЕПС (Фото: В. Веизовић)

Поводом писања листа Политике да ЕПС упркос најавама да се за време ванредног стања неће обрачунавати камата за утрошену електричну енергију, ипак обрачунава камату, електропривреда Србије је реаговала демантом који у целости преносимо.

Поштовани,

Ради истинитог и објективног информисања јавности Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ принуђено је да реагује и демантује нетачне наводе у тексту „ЕПС обрачунава камату упркос обећању да неће“ листа Политика, а који сте пренели на вашем порталу.
У контрадикторном тексту наводи се да је в. д. директора ЕПС-а у априлу најавио да камата на рачуне неће бити наплаћена. И неће, и то не само камата током ванредног стања, већ је за три милиона домаћинстава продужен и период за плаћање са попустом до 30. јуна. ЕПС је тај рок продужио и до краја јуна, уз сагласност надлежних државних органа. Овакву одлуку није донело ниједно предузеће у Србији. И ту одлуку ЕПС поштује.
У тексту Политике који сте пренели тенденциозно је избегнуто да се помене да је у тренутку изјаве в. д. директора ЕПС-а рок за редовно плаћање фебруарских рачуна већ истекао (28. марта), а тај датум је наведен као пример једне читатељке. ЕПС нема законског основа да отпише камату за рачуне који су настали ван ванредног стања, нити би то ико могао да уради ретроактивно, јер се тиме крше прописи Републике Србије. Била је неопходна одлука Надзорног одбора ЈП ЕПС како би не само пензионерима, већ и свим грађанима било омогућено да своје обавезе измире до краја јуна и уз попуст од по 5 одсто на све рачуне за потрошњу током ванредног стања. То се односи на сва три рачуна за електричну енергију чија је потрошња била током ванредног стања (март, април, мај) и ако буду плаћени у целости до чак 30. јуна, биће обрачунат попуст од по 5 одсто. Ти попусти биће приказани у рачуну који стиже у јулу, тј. првом следећем рачуну после уплате. Такође, камата неће бити обрачуната ни на један од ова три рачуна за месеце током ванредног стања, уколико обавезе буду измирене до 30. јуна.
Молимо вас да реаговање објавите у целости.

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПСПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.