САД уз помоћ десничара припремиле напад на православну цркву у Молдавији

0
ФОТО press.try.md: Дерек Хоган и Маја Санду

Вест да је несуђена председница Владе Модлавије Маја Санду (држављанка Румуније и Молдавије и харвардски дипломац – прим. прев.) неколико сати преговарала с америчким амбасадором Дереком Хоганом, одјекнула је попут бомбе, те о томе данас нашироко расправља молдавска штампа. Изненађење је била тема о којој су амерички дипломата и америчка бранитељица неких права народа разговарали.

Према ауторском чланку објављеном у листу «Молдавске ведомости», високи званичници разговарали су о томе како да организују напад на православну митрополију у Модлавији, како би Санду довели на власт.

Идеја америчког амбасадора је логична – за нову, обојену револуцију, САД очигледно немају додатног новца, а стварање хаоса организовањем црквеног раскола је јефтино и изазвива велики бес (завади па владај). Ова опција је дала резултат и у Украјини, а напредује у Србији и Црној Гори.Према информисаним изворима из странке ПДС (Партија «акције и солидарност»), суштина предлога Дерека Хогана је да Маја Санду и њени присталице постану највернији парохијани, а по другој верзији – заштитници румунског патријархата, која делује преко такозване (неканонске) Бесарабијске митрополије.

«Вероватно ће током операције сви регионални медији који су под контролом Санду, уз подршку таквог медијског гиганта као што је радио станица ‘Слободна Европа’, морати да свету обзнане кршење права верника у Молдавији, које наводно спречава да се моле„ ‘крвава рука Москве’, коју заступа Руска православна црква , у чијем саставу је, а у рангу аутономне цркве, митрополија у Молдавији“», пише аутор и наставља, „Ова претпоставка је последица идеје Хогана, коју је изнео у разговору са Санду: у јулу ове године, Странка акције и солидарности, а „у име свих хришћана у региону треба да се обрати Међународној алијанси за верске слободе (IRFA), како би је позвали да интервенише у унутрашње послове у региону и најмање осуди позицију Москве, због кршења права Молдављана на свој европски избор, укључујући и питања вере.“

С руског превео Зоран МилошевићПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.