Америка прети санкцијама Кини ако Пекинг не дозволи истрагу о коронавирусу

0
Бела кућа

(Фото: Пиксибај)

Угледни амерички сенатор и близак политички савезник председника Доналда Трампа Линдзи Грејем, предложио је законски акт којим би се америчком председнику омогућило да уведе далекосежне санкције Кини, уколико званични Пекинг не дозволи пуну истрагу догађаја који су довели до ширења новог коронавируса.

Грејем је изјавио да је уверен „да није било обмане коју је спровела Комунистичка партија Кине, вируса не би било у САД где је од последица заразе, до сада преминуло више од 80.000 људи”, пренео је Танјуг.

„Сигуран сам да Кина неће пристати на сарадњу са озбиљним истражним тимом, осим ако је приморана”, оценио је Грејем.

Како је објаснио, закон о одговорности за ковид-19 обавезао би председника САД да у року од 60 дана Конгресу пружи на увид доказе да је Кина одобрила пуну и комплетну истрагу о својој одговорности за ширење вируса коју предводе САД, њени савезници или СЗО.

Грејем је нагласио да се Конгресу морају представити и докази да је Кина затворила животињске пијаце које могу да угрозе здравље људи, као и да су пуштени на слободу про-демократски активисти из Хонгконга ухапшени након пандемије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај закон омогућио би председнику да уведе разноврсне санкције Кини као што су замрзавање рачуна, забране путовања, ускраћивање виза кинеским држављанима, одбијање кредитних захтева кинеским компанијама и забрана трговања на Волстриту.

У изради овог предлога закона учествовала су и осморица сенатора из редова Републиканске странке.

Кинеска амбасада у Вашингтону није још одговорила на захтев да прокоментарише овај предлог закона, али званични Пекинг инсистира да је Кина транспарентна у погледу избијања епидемије коронавируса у Вухану.

Прочитајте још:  Лекари мисле да респиратори штете појединим пацијентима: 80 одсто интубираних пацијената умрло

Бројни Трампови критичари, угледни новинари, уредници и бивши званичници, сагласни су да би Кина требало да пружи додатне одговоре о ширењу вируса, али упозоравају да америчка администрација само тражи начине како да пажњу јавности скрене са, како сматрају, успореног одговора званичног Вашингтона на епидемију коронавируса у САД.

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *