Одличне вести: За све грађане по доласку у Србију бесплатно тестирање

0
Корона (Фото: Getty Christopher Furlong)

За све грађане Србије који се из иностранства враћају у земљу у циљу спречавања ширења корона вируса организовано је бесплатно узимање узорака за тестирање на ЦОВИД -19 у неком од завода за јавно здравље, изјавила је данас за Тањуг начелница одељења за санитарни преглед у Градском заводу за јавно здравље Мирјана Миленковић.

У зависности да ли се брис из грла и носа шаље у KЦС у лабораторију ватрено око или на Торлак, резултат се чека неколико дана и након тога престаје законска обавеза о самоизолацију у трајању од 14 дана, рекла је начелница Миленковић.

Грађани Србије на уласку у земљу од граничне санитарне инспекције добијају смернице ком градском заводу да се јаве, а када то учине добијају термин за тестирање.Према њеним рецима, сваки грађанин је дужан након добијања теста, ако је негативан да се јави надлежној станици полиције која је контролисала постовање мере о самоизолацију.

Начелница је додала да се у Заводу поштују све мере приписане за спречавање ширења вируса. Додала је да се тестирање врси на посебном пункту, на коме грађанин попуњавају још један формулар.

Тестирање се врши још у нешто више од 20 завода и института за јавно здравље широм Србије. Грађани који дођу у Београд у року од 24 сата треба да се јаве на мобилни телефон Градског завода наведен на сајту од 8 до 12 сати сваки дан осим недеље 064 8503062.

У Заводу додају да тестирање није обавезно уколико желе да буду у самоизолацији 14 дана.

ПЦР тест за грађане који желе да оду у иностранство у земље које инсистирају на тесту кошта 6.000. Тај тест моћни ће да ураде у KЦ Србије.

Цена теста у Аустрији је 190 евра у САД око 120 долара.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.