ВЕЛИКА ТАЈНА 11. СЕПТЕМБРА: ФБИ грешком објавио име дипломате моћне земље који је помогао терористима Ал Каиде (ВИДЕО)

0

11. септембар (Фото: Јутјуб)

ФБИ је случајно открио име саудијског званичника за којег се верује да је помогао двојици отмичара Ал-Каиде који су били умешани у напад на Пентагон 11. септембра, након што је годинама то била тајна.

Име је нехотице остављено незаштићено у судском поднеску незапечаћеном прошле недеље у току текуће тужбе породица жртава 11. септембра против саудијске владе, коју оптужују за саучесништво у терористичким нападима. О “грешци” је Јаху Њуз извештавао у уторак – у време када је Министарство правде већ повукло поднесак, одбијајући да коментарише како је грешка направљена.

Али поднесак – декларација помоћнице директора за борбу против тероризма ФБИ-ја Џил Санборн – већ је примећен: име Муаед Ахмед ал-Џарах, средњег званичника саудијског Министарства спољних послова, додељеног амбасади у САД у 1999. и 2000. години, сада је јавно. Катастрофалан колапс националне сигурности, због објаве имена, који су подразумевале администрације Трампа, Обаме и Буша, није се остварио, иако је заступник породица жртава поцрвенео.

“То показује да постоји потпуна заташкавање саудијске умешаности”, изјавио је у уторак портпарол Брет Иглсон, објашњавајући да Јарахова умешаност говори о “хијерархији командовања која долази од отмичара из саудијске амбасаде до одељења за исламске послове Лос Анђелеса”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово је велика грешка.

Верује се да је Џарах наложио још двојици саудијских држављана, радикалном свештенику Фахаду ал-Тумаирију и осумњиченом саудијском обавјештајном агенту Омару ал-Баиоумију, да двојици отмичара обезбиједе стан у Лос Ангелесу, банкарске рачуне и пуно новца. Иако су имена Тумаири и Баиоуми декласификована 2016. године, када су злогласних „28 страница“, заштиц́ене у извештају Комисије од 11. септембра, коначно објављене, име човека који их је „оптужио“ да су у основи чували отмичаре остало је државна тајна.

Прочитајте још:  ТАКО ЈЕ КАКО ЈЕ

У ствари, агенција је учинила невероватне ствари да сакрије Џарахово име, тако што годинама није на суду именовала породице жртава. У септембру породичним адвокатима је коначно дозвољено да виде дуго заштићено име, али само ако су обећали да га неће открити својим клијентима или јавности. Додајући увреду, истог дана генерални тужилац Вилијам Бар поднео је захтев да се сви остали материјали које је он желе прогласили „државном тајном“, чиме би их трајно избацили из руке.

Колосална иронија, Санборнеова декларација требало је да подржи Барову “државну тајну” – тврдњу да би Џарахово име и друге информације које су породице жртава желеле да ослободе проузроковале “значајну штету националној безбедности” ако се објаве у јавности. Остали релевантни материјали укључују “извештаје о интервјуима, телефонске и банковне записе, изворне документе и информације страних влада.” и чини стране владе мање спремне за сарадњу с ФБИ-ом.

Породице жртава 11. септембра коначно би могле поднети тужбу против Саудијске Арабије током 2016. године, тврдећи да је Краљевина пружила материјалну подршку нападима након што је Конгрес укинуо вето тадашњег председника Барацка Обаме на Закон о правди против спонзора тероризма. Пре тога, Ријад је био заштићен сувереним имунитетом. Краљевство је оштро негирало било какву умешаност у нападе.

Министарство правде такође се суочава са правним изазовом истражног одбора 11. септембра, који је прошле године изнео наводе да је заташкавање адвокатске коморе Сједињених Држава помогло у поступку Велике пороте. Тужби се придружило и неколико породица жртава и ватрогасна јединица Франклин Скуер-Мунсон.

Логично

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *