Епископ Јоаникије и свештеници СПЦ на слободи!

0

Епископ Јоанакије (Фото: Принтскрипт)

Епископ будмиљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника СПЦ који су приведени у уторак увече због литургије у Никшићу услед забране окупљања и којима је био одређен 72-часовни притвор, пуштени су на слободу, пошто Основно државно тужилаштво (ОДТ) није одлучило да им продужи притвор.



Руководилац ОДТ-а у Никшићу, Стево Шекарић, кратко је казао новинарима да владици Јоаникију и осморици свештеника неће бити продужено задржавање, а о детаљима ће више бити речено у суботу на конференцији за новинаре, са почетком у десет часова, преносе црногорски медији.

Након пуштања на слободу окупљени верници испред тужилаштва скандирали су: “Црна Гора и Србија, то је једна фамилија”, погрдно узвикивали председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, а певали су и српске патриотске песме. Такође су узвикивали: “Добро дошао, владико”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током читавог данашњег дана судије су саслушавале сведоке и одлучивале да ли ће Јоаникију и свештеницима бити укинут притвор или ће бити спроведени у Управу за извршење кривичних санкција.

Поред епископа Јоаникија у притвору су све време били свештеници Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Kнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Kрушић и Никола Маројевић.

Већи број грађана од јутрос је био испред зграде Основног државног тужилаштва у Никшићу пружао подршку епископу Јоаникију и никшићким свештеницима, а широм осталих градова Црне Горе и вечерас су одржани молебани и скупови у знак подршке и позивања на ослобађање владике и свештенства.

Митрополит Амфилохије данас је допутовао у Никшић где је одржао говор испред тужилаштва, рекавши да је неправедно да епископ Јоаникије буде притворен и замоливши Јоаникија да му опрости јер како каже, ако је ико крив због литургија у уторак Никшићу, онда је то митрополит.

Прочитајте још:  Тужилаштво БиХ против Срба

Грађани су у среду увече широм Црне Горе организовали протесте против притварања епископа и свештеника СПЦ. Било је и сукоба са полицијом, а органи реда користили су сузавце и шок бомбе.

Том приликом приведено је више особа, а повређена су 22 полицајца.



Вијести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *