Техеран запретио Америци: Ако угрозите наше танкере…

0

(Фото: AP Photo / Vahid Salemi)

Иран ће одговорити Америци у случају претњи танкерима који превозе гориво у Венецуелу, изјавио је министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф у обраћању генералном секретару Уједињених нација Антониу Гутерешу.

„Незаконите, провокативне и опасне претње Америке шеф иранске дипломатије назвао је у писму пиратством, рекавши да оно представља опасност за регион. Зариф је такође изјавио да америчка влада одговорна за последице било каквих илегалних радњи и истакао да Иран има право да предузме потребне мере за супротстављање тим претњама“, наведено је у саопштењу иранског спољнополитичког ресора.

С тим у вези, амбасадор Швајцарске који заступа интересе САД у Техерану позван је у иранско Министарство. Њега је заменик министра иностраних послова Ирана Абас Аракчи замолио да пренесе Вашингтону упозорење иранских власти.



Раније је саопштено да се најмање пет нафтних танкера из Ирана упутило са горивом према Венецуели. То је први случај у новијој историји тако великог снабдевања горивом јужноамеричке државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Венецуела пролази кроз кризу са горивом, а један од разлога је трговинска блокада САД и њихових савезника. Иран се такође налази под америчким санкцијама. Трамп је у априлу наложио бродовима америчке ратне морнарице да потопи иранске бродове, ако их буду пратили.

Агенција „Ројтерс“, позивајући се на високог представника администрације америчког председника Доналда Трампа, раније је саопштила да Вашингтон разматра мере које може да предузме у вези са Ираном, који испоручује нафту у Венецуелу. Поред тога, агенција је пренела да је, према речима тог представника, Вашингтон прилично сигуран да ће влада Венецуеле заузврат платити Ирану „тоне злата“.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *