Ваш телефон је клониран, а да тога нисте ни свесни?! Проверите да ли имате неке од знакова крађе података са SIM картице

0
(Фото scan4chem2)

Клонирање мобилног уређаја значи да је комплетан идентитет телефона украден од стране хакера, јединствени идентификациони број апарата (ИМЕИ) и дуплирану вашу SIM картицу. Ови подаци довољни су да се препрограмира наш лични телефон и направи његов клон.

Клонирани мобилни телефон у стању је да користи све апликације, које ми иначе користимо на личном телефону. Тако се са клонираног уређаја могу обављати позиви који ће вама бити наплаћени, на њега ће стизати поруке. Уколико се клонирани и оригинални телефон налазе у близини истог репетитора могуће је чак и прислушкивати разговоре.Пратите знакове клонирања и уколико препознате да се вама управо то догодило, потребно је да у што краћем року контактирате свог провајдера који би требало да лако лоцирају клонирани уређај и блокирају га.

Знакови да је телефон можда клониран

Примање неочекиваних СМС порука у којима се захтева да се уређај рестартује је први знак да је телефон клониран. Наиме, рестартовање уређаја хакеру отвара врата да учита клонирани телефон са вашим креденцијалима.

Непознати позиви и поруке у листингу на крају месеца су други знак потенцијалног клонирања. Ове СМС поруке и позиви изгледају као да су направљени са вашег уређаја и биће вам наплаћени. Неуобичајено високи рачуни први су сигнал да проверите листинг своје СИМ картице.Регистровање вашег уређаја на локацијама на којима нисте били јасан је сигнал да нешто са телефоном и SIM картицом није у реду. Уколико имате iPhone то можете проверити преко Find My iPhone опције, док код Android телефона искористите опцију Find My Device. Уколико вам је телефон на столу, а ове апликације приказују да се налазе на некој другој локацији, јасно вам је да постоји проблем.

Порука од оператера у којој се тврди да је ваша SIM картица апдejтеована јасан је сигнал да је телефон потенцијално клониран. Уколико се ваши креденцијали активирају на другом уређају, ваш провајдер ће вам највероватније послати поруку у којој потврђује да је дошло до њиховог апдejтовања.

Искључивање са ваших налога на којима сте иначе пријављени може бити знак да проверите свој уређај. Тако можете добити маил са вашег налога на друштвеној мрежи у коме вам јављају да му је приступљено са новог уређаја.Novosti

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.