Може ли коронавирус да изазове Кавасакијев синдром, шта кажу лекари

0
(Фото Пиксабеј)

Код болесника који имају Кавасакијев синдром изоловани су различити вируси, па између осталог и коронавирус, каже др Владислав Вукомановић. Ипак, не може се рећи да коронавирус тригерује Кавасаки синдром. Рећи тако нешто је стручно неоправдано и друштвено неодговорно, поручује др Вукомановић.

Светска здравствена организација је најавила да ће да проучи могућу везу коронавируса и Кавасакијеве болести, инфламаторног синдрома који погађа децу.

Тестови су показали да су у Србији дечаци стари 15 и 16 година, код којих је регистрована Кавасакијева болест, имали коронавирус.
Професор доктор Владислав Вукомановић, кардиолог Института за мајку и дете, каже да дечаци нису имали токсични шок симптом, како су медији писали, већ симптоме који се поклапају са Кавасакијевом болешћу.

Један је код куће на лечењу и добро се осећа, док ће данас или сутра отпуст добити и други пацијент.

Довести у везу коронавирус и Кавасакијеву болест је, истиче, неодговорно.

„Довести у непосредну везу коронавирус и Кавасаки, у смисли да ковид 19 изазива ову болест, је стручно неоправдано и друштвено неодговорно, тако се стиче утисак да ћемо ући у епидемију Кавасакијеве болести. Земље у којима је највећи број заражених није показала пораст обољевања деце са Кавасакијевом болешћу“, рекао је др Вукомановић.

Додаје да су код болесника који имају Кавасаки синдром изоловани различити вируси, па између осталог и коронавирус, али може бити да је то коинциденција.

Симптоми Кавасакијеве болести

Типичну Кавасакијеву болест добијају деца од две до пет година.
Основни симптоми су повишена температура преко 39 степени, отечене лимфне жлезде, црвене очи, испуцале усне и језик, оспе по телу, оток шака и стопала. Пацијенти могу имати и присуство инкомплетне Кавасакијеве болести.

Када се препозна на време, на основу симптома, ова болест се лечи ефикасно, применом имуноглобулина и аспирина. То модификује ток болести и води ка излечењу и смањује учесталост промена на крвним судовима, рекао је др Вукомановић.

Ретки су случајеви да се Кавасакијева болест поново јави. Када се једном излечи, то је трајно излечење и деца су спремна за квалитетан живот, истакао је доктор.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.