Пророчанство се обистињује: Анкара је одлучила да окупира део грчке територије, да ли је то почетак 3. светског рата?

0
(Фото: Getty images/ Osman Orsal / Stringer)

Турска војска и специјалне снаге окупирале су делиц́ грчке територије на спорној граници која пролази дуж реке Еврос (Марица), преноси грчки портал „Арми војс“.

Према писању листа, турске снаге окупирале су мали део обале реке Еврос недалеко од грчког града Фере, преноси Спутњик.

Саопштено је да се на грчкој територији прво појавило око 10 људи који су поставили шатор. Њихов број се повец́авао, па се сада на територији Грчке налази око 35 Турака, који су почели да чисте окупирани комад земље.

Део територије на коме се населила турска војска у ствари је речни нанос. На том месту река Еврос периодично мења свој ток. Турска не признаје да Грчка може имати било какву територију источно од реке, чак и ако она природно мења свој ток, преноси портал.​Наводи се да су недавно на границу долазили грчки војни географи који су проучавали подручје како би поставили баријеру. Турској страни се то није допало и она је послала у ту регију своје стручњаке.

„Судец́и по свему, Анкара је одлучила да окупира део грчке територије“, сматрају аутори чланка.

Такође подсец́ају да турска страна стално упуц́ује на доказе да тај део територије припада њима, али не износе доказе. Због тога Турска игнорише споразуме, према којима земље решавају пограничне проблеме.

„Присуство турских оружаних снага указује на то да Анкара намерава да створи војни проблем“, резимира аутор.

На граници две земље повремено избијају слични инциденти. На пример, у том региону су 2018. године ухапшена два турска војника, пише Спутњик.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.