Шта сме, шта не: Свадбе не, али Егзит и геј парада могу!

0
Foto:EPA/BALAZS MOHAI

Лествица је подигнута – на јавном месту од сада је дозвољено окупљање до 100 људи. Kада ће тачно и ово ограничење бити укинуто, зависи од одлуке Kризног штаба, тачније од пораста дневног броја заражених коронавирусом, а како се очекује, то би могло да се деси већ у првим данима идућег месеца.

Окупљања до 100 људи

За сада је предвиђено да и ових стотину људи међу собом држи одстојање од два метра и то с маскама на лицу. Тек по укидању свих забрана, моћи ће да се размишља о свадбама, фестивалима, сајмовима…
Еxит фестивал у Новом Саду сигурно се неће одржати у јулу, како је било протеклих година, већ највероватније – у августу. Бар тако је најавила премијерка Ана Брнабић рекавши да је препорука да се овај јубиларни 20. по реду фестивал одржи управо тог месеца, јер се очекује потпуно мирна ситуација у целој Европи по питању коронавируса.

Организатори Еxит фестивала не споре да ће догађај бити одложен. Штавише, пре два дана су били потписници јавног писма у којем су српске манифестације од државе затражиле подршку и јасан план отварања ове угашене привредне гране.

“Обраћамо се домаћој јавности као представници манифестационе привреде која обухвата фестивале, сајмове, конгресе, концертне промотере, изнајмљиваче опреме, тикетинг компаније и друге привредне субјекте који српској привреди годишње доприносе са преко 200 милиона евра, а генеришу преко 10.000 сталних и више десетина хиљада хонорарних послова. Послова који су сада на ивици, јер је криза изазвана корона вирусом најтеже погодила манифестациони сектор имајући у виду да су догађаји први који су угашени уз пад прихода од 100 одсто”, наводи се, између осталог, у писму које су потписали организатори 38 српских манифестација.

Kако се додаје – ова привредна грана од значаја за целокупно друштво је пред тоталним гашењем и потпуно је неизвесно да ли ће и када бити обновљена имајући у виду да у овом тренутку не постоји процена када би манифестације и у ком облику могле поново почети са радом.
И фестивал у Гучи ове године обележава јубилеј – 60. по реду. Највероватније ће и овај догађај бити померен са августа на јесен, највероватније на средину октобра.

На коначну одлуку, када ће се зачути труба у Драгачеву и Гучи, како кажу организатори, сачекаће се још неко време. Председник општине Лучани Миливоје Доловић је за “Блиц” изјавио да ће се пратити инструкције које буде давала Влада Србије.

“Ако се важеће мере укину, Сабор ће бити одржан од 5. до 8. августа, а ако не, померићемо за средину октобра. Није опција да у августу Сабору трубача присуствује ограничени број људи, у том случају је боље да чекамо октобар. Поштоваћемо све мере државе јер нам је безбедност и здравље сабораша на првом месту – рекао је Доловић за “Блиц”.

У парковима дистанца

Док траје опасност од ширења заразне болести ковид 19, за време боравка у парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт грађана, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести ковид 19, примењују превентивне мере, које подразумевају одржавање међусобног растојања од најмање два метра између два лица која не бораве у истом домаћинству, обавезну употребу заштитних средстава, тј. рукавица и дезинфекцију справа за вежбање или других справа пре употребе.

Школе и даље не раде

На снази је обустава извођења наставе у основним и средњим школама, настава на даљину се и даље обавља. Поред тога, вртићи почели да раде, а и студенти од 15. маја могу у домове и на факултете, али пре свега ако имају испите и неодложне обавезе. Упис деце у установе предшколског васпитања и образовања и основне школе врши се преко портала е-Управа:

Матурске вечери

Матурске вечери малих матураната могле би да се одрже – у школским просторијама. Бар тако најављује ресорни министар Младен Шарчевић. Да ли ће средњошколци моћи да славе у ресторанима и хотелима, одлучиће, опет – Kризни штаб.
У кафиће уз мере опреза

Трговци и угоститељи и даље треба да се држе превентивних мера, да обезбеде дистанцу од два метра између гостију, да брину о дезинфекцији и да њхови запослени носе максе.

Теретане и салони

У теретанама и салонима и даље су на снази мере заштите од вируса, а све уз дезо баријере, средства за заштиту и дезинфекцију, растојање, обавезно заказивање термина унапред. Ипак, из надлежних иституција које врше контролу кажу да је много пропуста, да неки не поштују мере, а да су могуће казне за физичка лица од 50.000 до 150.000 динара, за правна од 200.000 до милион и по динара.

Регистрација возила од 1. јула

Лична документа којима је истекао рок важења за време ванредног стања, а која су се за време ванредног стања сматрала важећим, сматраће се важећим до окончања поступака и доношења одлука по захтевима за издавање личних докумената, који буду поднети у року од 30 дана од престанка ванредног стања. Регистрационе налепнице за возила уписана у јединствени регистар издаваће се искључиво на техничком прегледу возила до 1. јула 2020. године.Нова

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.