Чији ће радијатри бити хладни кад Американци протерају руски гас?!

0
Гас (Фото: Риа)

Под маском бриге за енергетску безбедност Европе, САД планирају да подрже земље чланице Иницијативе три мора како би реализовали заједнички циљ – смањење зависности Европе од руског гаса и како би прогурали на европско тржиште амерички гас.

Експерти објашњавају да Вашингтон показује интересовање за Иницијативу три мора само из личних интереса, јер САД покушавају да приморају европске земље да изграде нови систем за транспорт гаса и прогурају свој знатно скупљи гас.

– Тренутно се индустрија шкриљаца суочава са великим проблемима у поређењу са испорукама гаса кроз цевоводе. Тенденције су такве да амерички течни природни гас има конкуренцију у овом сектору производње, јер поред руских произвођача, течни природни гас (ЛНГ) се сада производи и у Аустралији и у Катар – оцењује руски стручњак за енергетику Александар Пасечник.Аналитичка служба америчког Конгреса припремила је извештај о Иницијативи три мора, у коме аналитичари скрећу пажњу на могућност проширења сарадње са учесницима тог пројекта и у коме се истиче да циљеви Иницијативе три мора задовољавају бројне широке циљеве САД на пољу безбедности и економије.

У извештају се наглашава да у последњих неколико година неки чланови Конгреса показују све веће интересовање за енергетску безбедност Европе и да стреме ка смањењу њене енергетске зависности од Русије, као и на извозу америчког течног природног гаса.

– Дебата о подршци Иницијативи три мора је више покушај, него стварни корак. Можете да дискутујете о било чему, али услови на тржишту су такви да је ЛНГ сада врло јефтин, као и гас на спот тржишту. “Гаспром“ је флексибилан у својим приступима, али свеједно, гасоводне стратегије увек победе – каже Пасечник.

Како се наводи, Иницијатива три мора је политичка је платформа земаља чланица ЕУ са простора између Балтика, Јадрана и Црног мора, који су основале Пољска и Хрватска 2015. године са циљем да yемље чланице више сарађују у области инфраструктуре, енергетике и безбедности.Телеграф

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.