Наставница у Подгорици добила отказ јер је ђацима објашњавала зашто треба да иду на литије

0
Литије у Црној Гори (фото: Profimedia)

Црногорско Министарство просвете саопштило је да је наставница физичког васпитања у подгоричкој основној школи пре три месеца добила отказ јер је на часу ђаке, између осталог, учила да црногорска нација не постоји и објашњавала им зашто треба да иду на литије које је организовала Српска православна црква, преноси Н1.

– Тачно је да је дошло до запањујуће злоупотребе малолетне деце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице. Зато смо све време били подршка управи у намери да искористи сва законска овлашћења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање, јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбедним, а не местом бруталне индоктринације -наводи се у одговору Министарства просвете на питања Дневних новина.

Директор Основне школе Сутјеска Веско Гаговић рекао је Дневним новинама да је школа процесуирала случај у складу са законом.– Тачна је информација да је дошло до озбиљних прекорачења овлашћења и злоупотребе положаја једне наставнице. У интересу је школе, односно деце да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује. Ово су врло озбиљне ситуације, те је школа процесуирала случај у складу са законом, а свој посао ћемо наставити да радимо непристрасно и професионално – казао је Гаговић.

Дневне новине наводе да је наставница на часу физичког деци објашњавала зашто народ учествује на литијама које организује Срска православна црква

– У историји су се звали Срби, ово су били Срби из Србије, а ово Срби из Црне Горе. Е сад пошто се Црна Гора одвојила као равноправна држава, нико не воли да му се људи по националности зову Срби него Црногорци, иако националност као Црногорска не постоји – преносе Дневне новине речи наставнице.

Дневне новине су објавиле све што је наставница говорила на часу и тврде да имају доказе за то.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.