„За аутономију Заједница српских општина да се призна Kосово и замене Прешево и Бујановац за неколико села“

0
(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Писмо министара спољних послова Немачке и Француске долазиу време када је у Приштини у току институционална криза, а Србији предстоје избори.

Писмо којим се позвају на хитно обнавлајне дијалог Београда и Приштине ради постизања правно обавезујућег споразума, није ништа друго до симулација жеље за озбиљним разговорима и покушај Европе да држи темпо са САД, оценили су Танјугуови саговорници.

То писмо је отворило само још једно од низа питања која се у последње време намећу око наставка и судбине дијалога – како би уопште он изгледао, ко би поставио тему разговора -Пристина,Београд, Борел, Лајчак…Немачка, коме се жури око решења,ко има мотив, има ли већ припремљених решења..?
Уз то, судећи по одговору из Приштине на писмо министара две водецје земље ЕУ, да дијалога мора бити добро припремљен јер без тога нема не може бити брзог рјешења или договора, намецје се и питање зашто се Приштина одједном више не жури да реши проблем Kосова и Метохије.

Професор међународног права на Институту за европске студије Слободан Зечевић каже да се Шиптарима не жури и због избора у САД јер оцекујују да би после избора могли да имају повољнији положај.

За Шиптарске окупаторе је, оцењује, добро припремљен дијалог, кога сада траже, “сваки дијлог који подразумева да Србија призна независност Kосова, а да они не учине неке велике уступке или да учине минималне у смислу минималне размене територија, неколико села за Прешево, Бујановац или евентуално решење које би подразумевало да се да минимална аутономија Заједници српских општина на северу Kосова,а да Србиај за узврат призна независност Kосова”.

Према речима Зечевића, оквир за дијалог, би требало да постави ЕУ у договору са Београдом и Приштином.

„Што се нас тиче шта би био прихватљив оквир за диајлога, прво да требао да се реализује Бриселски споразум . Друга тачка евентуалног дијалога требало би да буде постизање некаквог копрмисног решења, које би искључило сваки разговор о територији Централне Србије. Уопштwе не може да се разгова о Мевеђи, Прешеву и Бујановцу као деловима централне Србије, јер није тема централна Србија, веће је тема Kосово и проблем Kосова“, каже он..

Трећа тачка дијалога, додаје,требало би да буде да Србије једноставно изнесе неко своје виђење целе ситуације ако је о компромисном решењу решењу реч, стављање под надлежност Србије читавог севера Kосова и делова теориторије јужног Kосова, где су спркси манастири, светиње и имовина СПЦ. Да ли директно под надлежност Србије или под надлежност СПЦ, уз висог степен екстериторијалност, то је сада питање о које би се разговорало., рекао је он.
Аналитичар Душан Јањић сматра да је добро што се из писма двојице министара спољних послова Немачке и Француске види да ће се одржати нови париски самит, да је решавање косовског проблема ушло у нови формат што само именовање Лајчака то потврђује.

Додао је да наставак преговора не очекује пре септембра и да споразума вероватно неће бити ни до марта следеће године.

„Лајчак ништа ниће предложити, неће нико ништа предложити“ каже Јањић одговарајући на питање Тањуга о иницијативама које се могу очекивати из ЕУ- да лие ће оне стићи од министра ЕУ дипломатије Жозефа Борела, посредника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака или Немачке.., али и коментаришући изјаву председника Александра Вућића да није видео ниједан предлог.

Неће га ни видети, јер се предлог гради заједнички“, сматра Јањић.

Kратки рокови који се задају за решење кососвског проблема су, како каже, део управљања кризом, и њих постављају и локални политичари да би побеђивали на изобрима да би били национални хероји, али их поставлају их из међународних центара.

Постоји једно правило за Kосово међу преговарачима, каже Јањић – на Kосово одеш као папа, а буди срећан ако се вратиш као кардинал.

„Ту нико није успешан, али сви гурају као да ће постати папе и нобеловци“, оцењује он.
Kада је реч о писму министара Немачке и Француске о хитности наставка дијалога са ммишљење Зечевића и Јањић да Париз и Берлин писмом желе да одрже темпо са САД, јер не желе да буду искључени из процеса., слаже се и бивши шеф владиног бирао за информисање Миливоје Михајловић, добар познавалац косовске проблематике, и преузму кормило које је у рукама Вашингтона.

Писмо којим Жан Ив ле Дријан и Хајко Мас захтевају наставак разговора је, како додаје Михајовић за Тањуг још један поскусај да се симулира да постоји разговор и намера да се не одуговлачи са изналажењем решења.

Михајловић верује да до краја године неће бити никаквог озбиљнијег дијалога иако и специјални представник председника САД Ричард Гренел инсистира на томе.

Нема сансе да се у овој години направи суштиниски помак а мислим да су тога свесни и Брисел и Вашингтон. Верујем да може бити само симулација дијалога“, рекао је Мијајловић и и додао да нестабилност која постоји у Пришитни умање шансе да дијалог буде успешан.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.