Прва земља у свом региону: Од данас дозвољени истополни бракови

0

ЛГБТ (Фото: Depositphotos, marcbruxelle)

На Kостарики су од данас дозвољени истополни бракови, чиме је та земља постала прва у централној Америци која је донела такву одлуку.

Та одлука ступиће на снагу у поноћ, а након што је истекло 18 месеци, колико је Уставни суд дао рок Парламенту да уреди законодавство о том питању или ће забрана истополних бракова бити укинута, преноси Ројтерс.

Почетком овог месеца више од 20 посланика покушало је да одложи ту одлуку, али у томе нису успели.




“Kостарика слави данас – једнакост о праву за ступање у брак постала је реалност”, оценило је међународно Удружење Лезбејки, гејева, бисексуалаца, транс и интерсексуалаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Kостарике Kарлос Алварадо Kесада рекао је да ће та одлука изазвати значајну друштвену и културну трансформацију земље.

“Хомосексуалци и лезбијке имаће иста права као сви људи, парови и породице у земљи”, рекао је он у телевизијском обраћању. Kостарика је овом одлуком постала шеста земља Јужне Америке и прва у Централној Америци у којој су дозвољени истополни бракови.

Пре ње су то учиниле Аргентина, Еквадор, Бразил, Kолумбија, Уругвај и делови Мексика.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *