Суперхрана која чини чуда за организам: Ових 9 моћних намирница треба свакодневно јести!

0

(Фото: Shutterstock)

Људском организму су потребни минерали, витамини и влакна како би добро функционисало.

Постоје намирнице које ако конзумирамо на дневном нивоу унећемо све што је потребно за добро здравље, а тиме ће и болести и прехладе бежати од нас.

Зелени чај

Добро су познате погодности које доноси овај напитак. Садржи мноштво антиоксиданаса који чисте организам од накупљених токсина.

Убрзава метаболизам, те помаже код мршављења. Благотворно делује и на рад срца и крвних судова, мозак и пробаву. Поредтога, јача имунитет, смирује тело и помаже у борби против каријеса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Јогурт

Јогурт је прави извор протеина, калцијума и добрих бактерија које јачају имунитет и побољшавају варење.

Али, нису сви јогурти исти, те треба избегавати оне са додаком шећера. Најбољи избор је домаћи кефир, још ако га засладите с воћем или медом ужитак је бољи.

Јабуке

Јабуке су пуне влакана, витамина и минерала. Бројне су здравствене предности овог воћа, те помажу код снижавања холестерола, јачају срце и крвне судове.

Поред тога, смањују ризик од упала и јачају кости. Бирајте јабуке које нису прскане, а ако немате избора, боље им огулите кору.

Шумске бобице




Ови слаткиши из природе су одлична алтернатива нездравим десертима кад вас ухвати криза за слатким.

Флавоноиди, антиоксидативни спојеви који делују против ћелијских оштећења чувају здравље срца, живчаног система мозга.

Стога, искористите сезону јагода, малина, боровница, купина и рибизла јер ће вас напунити потребним витаминима, минералима, као и влакнима.

Поморанџе

Треба имати навику да пијете чашу цеђеног сока од поморанџе дневно јер ћете организму дати витамин Ц који игра важну улогу у изградњи и обнови ткива.

Прочитајте још:  За шта још можете да користите ЛАК ЗА КОСУ: Спас у правом тренутку

Јачају имунитет, те терају вирусе и прехладе, а благотворни антиоксиданси смањују опасност од оштећења коже, витамин Б6 користан је у регулисању крвног притиска, а влакна ће држати шећер под контролом.

Овсене пахуљице

Овас је веома богат влакнима и протеинима, али може да садржи глутен, па пре куповине треба проверити декларацију. Топива влакна снижавању холестерол, а нетопива покрећу пробаву, спречавају затвор и побољшавају здравље црева.




Осим тога, овсене пахуљице су ризница гвожђа и калцијума, витамина Б и Е, те магнезијума. У овсену кашу додајте здраве додатке попут јогурта, орашастих плодова, семенки, воћа, цимета или куркуме, а можете је и припремити вече пре па оставити да стоји преко ноћи.

Броколи

Броколи спада међ најздравије намирниц јер садржи читав спектар витамина и минерала. Витамин Ц је заслужан за добар имунитет, витамин K чува кости, а остали нутријенти помажу у детоксикацији, те спречају упалне процесе и штите нас од опасних болести.

Чудесна брокула снижава ризик од рака, високог тлака и болести костију те побољшава пробаву и чува здравље очију.

Орашасти плодови

Ако нисте алергични на орашасте плодове, шака дневно ових укусних грицкалица је прави избор за вас. Богати су протеинима, влакнима, здравим масноћама, антиоксидансима и Е витамином.

С обзиром на то да су калорични, потребно је припазити да не претерамо са количином.

Kако бисте држали холестерол под контролом и помогли свом срцу бирајте разноврсне орашасте плодове (бадемем лешнике, орахе, индијске орашчиће, ) које можете искористити за припрему намаза, здравих десерта или салата.

Шаргарепа

Исиецкана шаргарепа на штапиће одлична је грицкалица која ће нас заситити, а помоћи у обнављању ћелија и детоксикацији. Осим тога, познато је да чува здравље очију, јетру и плућа.

Прочитајте још:  Све је популарнији међу младима, јефтин је и изазива рак: Шта је „снус“?

Ако је редовно једемо, може смањити ризик од рака и можданог удара.



Punkufer. Dnevnik hr.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *