Вучић скупља потписе за „опозицију“!

0

Александар Вучић (Фото: FoNet/Instagram)

Уједињена демократска Србија је већину од 10.000 потписа сакупила, веровали или не, у Лебану! Хиљаде и хиљаде грађана Лебана су похрлили да дају потпис за Ненада Константиновића, Гордану Чомић, Марка Ђуришића, Татјану Мацуру… Занимљиво је да је ова екипа овако популарна само у Лебану и нигде више у Србији. А још занимљивије да популарност имају само за републичке изборе, јер ниједан од више хиљада људи који су УДС дали потписе за републичку листу није хтео да им да потпис за локалне изборе. Због тога, УДС, иако убедљиво најпопуларнија у овој општини, није предала листу за локалне изборе!

Овај податак би ушао у анале политике када би био тачан. Јер и врапци на грани знају да за УДС уз Лебану не зна нико и да су им потписе обезбедили Српска напредна странка и Александар Вучић.
Не постоји ниједна странка или организација која сама може да обезбеди 10.000 код нотара оверених потписа, осим странака које су на власти. Близу тог броја могао би и Шапићев СПАС, јер има велику базу пензионера на Новом Београду. Али, само близу.

Метле, Заветници, деснице и остали не могу да сакупе ни 2.000 до 3.000 потписа. За сваког од њих тај посао је урадила власт.



Народни посланик Ђорђе Вукадиновић за Директно.рс је поручио да „свега две или три партије могу да скупе потписе за изборне листе“, док сви остали то могу да ураде уз „мању или већу асистенцију власти“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Поента је да, према неким мојим уверењима и информацијама, само СНС, СПС и евентуално радикали могу да скупе потписе за изборне листе на регуларан начин, уз ту оверу потписа. Само те три партије имају организацију и капацитет да могу да скупе. А сви други потписи се стичу на више или мање мутан начин и уз већу или мању, што директну, што индиректну асистенцију власти. Допуштам да постоји неки изузетак, али је углавном то правило – рекао је Вукадиновић за наш портал.

Прочитајте још:  Шапић кандидат напредњака за градоначелника Београда

Поручио је да партије које још нису скупиле потписе, имају времена за тако нешто, али да им у прилог не иде атмосфера пред изборе.

– Све листе које још нису предале потписе и овериле их, имају времена да то ураде, није то проблем, међутим атмосфера у друштву је потпуно некомпатибилна са кампањом, посебно са расположењем које је неопходно за изборну кампању, јер нема ни уобичајене еуфорије. Дакле, рок је, формално гледано, довољно дуг да се скупе потписи. Као што сам рекао, организацију за скупљање потребних потписа нема нико од поменутих странака, а клима је таква да ће мало ко да се „цима“ око изласка на изборе, а камоли око потписа. Између осталог је и то био један од мојих захтева да се избори одложе, јер политичка клима не иде у прилог изборима. Јасно је да странке без мање или веће асистенције власти неће моћи да дођу до потребног броја потписа – рекао је Вукадиновић и додао да је због свега потребно одложити изборе, али и укинути регулативу по којој потписи морају да се оверавају код нотара.



Колико је 10.000 огроман број, најбоље показује искуство листе коју је на београдским изборима предводио Драган Ђилас. Они су сакупили несто више од 4.000 потписа за три дана, а на изборима су добилли 160.000 гласова. То значи да отприлике три одсто оних који гласају за неку опцију су спремни да потпишу листу. Дакле, да бисте добили 10.000 потписа, обавезно морате да имате преко 300.000 гласова. Ниједна од организација које учествује на Вучућевим изборима не мозе да освоји преко 300.000 гласова. Значи, јасно је као дан да не мозе ни да скупи неопходне потписе.

Прочитајте још:  Српска певачица приведена у Хамбургу, шверцовала бомбу

Ових дана и ПСГ и ДЈБ сакупљају потписе. Покрет Сергеја Трифуновића је за недељу дана сакупио 3.000 потписа, за покрет који предводи Саша Радуловић нема података, али се спекулише да је тај број још мањи.

У Новом Саду се појавила прича да је једна група грађана коју води Горан Караџић, бивши председник Савета РЕМ-а 2014, а пре тога Управног одбора РТС-а, направила договор са ПСГ-ом, и да су им они гарантовали више од 5.000 потписа у замену за места на листи. Ту су наводно и неке вође навијача ФК Војводина, популарно назване „Фирма“, које представља бивши председник новосадског суперлигаша Зоран Шћепановић. А организација им се зове „Сасвим друга прича“!

Време ће показати да ли је још неко од „опозициних“ странака помоћ затражио од Александра Вучића. Листа је дугачка. Изгеда да ће на њој бити и нових имена.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *