Славка за 3 сата рада заради 2.500 динара: Излазим на посао само после кише, бизнис је одличан

0

(Фото: Profimedia)

Чести пролећни пљускови ових дана нервирају све који су се, после дуге изолације због пандемије корона вируса, ужелели шетње и боравка у природи. Има, међутим, оних који се киши баш радују.

То су сакупљачи шумских и баштенских пужева који користе прилику за зараду управо кад лије киша.

Рано ујутро или током дана, после пљуска, они крећу у “бербу” и за неколико сати “шетње” пољем или шумом, лакше од берача јагода или трешања зараде дневницу од 20 евра. Овим сезонским бизнисом најчешће се баве незапослени, али има и оних који су изласком у природу у слободно време – спојили лепо и корисно.



– Ја идем у “бербу” у близини насеља где живим и знам где да их тражим, па не шетам пуно и не губим време. Пужева заиста има доста, а за два три, сата може да се сакупи и 50 килограма. Некада сви из породице идемо, а ја не пропуштам излазак у бербу сваки пут када падне киша – прича Славка Петровић, и додаје:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Kао да идем у шетњу или јутарњу гимнастику, а кући се вратим са понеком црвеном у кесама”.

Наоружани штаповима којима крче пут кроз високу траву и откривају станиште, у чизмама на ногама и огрнути кабаницама, сакупљачи шпартају пољима, ивицама шума, покошеним ливадама и каналима за одњавање, где пужева има највише.

Из “бербе” се враћају са пуним кесама и кантама и одмах се упућују на откупна места.
– За пар сати пужеви почну да пуштају воду и доста изгубе на тежини, па се највише исплати када се одмах продају. Плаћање је у кешу, на ваги, а цена би могла да буде и мало већа. Тренутно је килограм 50 динара, а ранијих година ишла је и до 70 РСД – кажу берачи на једном откупном месту у околини Шапца.

Прочитајте још:  Додик: БиХ је секуларна држава, Исламска заједница се мора прилагодити томе



Од априла до средине јуна у Мачви и Поцерини се откупи више десетина тона виноградарских и шумских пужева. Наводно, све откупљене количине се продају у Европској унији, највише у Италији, као и у земљама региона, где као деликатес заврше у тањирима, припремљени на различите начине у ексклузивним ресторанима.

У Србији, за разлику од земаља Европске уније, није забрањен излов пужева у природи, али у одређеним подручјима у овој години није дозвољен.

Наредбом министра за заштиту животне средине, од марта ове године забрањено је сакупљање виноградарских и шумских пужева у целом Банату и на простору Севернобачког управног округа, а баштенског пужа на подручју Западнобачког, Сремског, Мачванског и Браничевског управног округа.



Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *