СТАЊЕ “ПОЈАЧАНЕ ПРИПРАВНОСТИ”: Пентагон распоредио 1.600 војника у околини Вашингтона

0

Маринци (Фото: marines. mil)

Око 1.600 америчких војника распоређено је у околини Вашингтона и у стању су “појачане приправности”, објавио је у среду Пентагон, пошто су настављени протести против полицијске бруталности и расизма у граду. Полиција у Вашингтону употребила је бибер спреј против демонстраната, а до хапшења већег броја људи дошло је у Њујорку. У Портланду је мирно протестовало око 10.000 људи.

Настављају се протести против полицијске бруталности и системског расизма у Сједињеним Америчким Државама покренути због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, а градови се припремају за нове немире после Трампових претњи за применом веће силе. Демонстранти су прошле ноћи марширали улицама Вашингтона, Њујорка и Лос Анђелеса.




Стотине их се окупило поред постављене ограде која им онемогућава улазак у парк близу Беле куће где су у понедељак мирни демонстранти растерани сузавцем како би амерички председник Доналд Трамп могао да прође до оближње цркве и фотографише се с Библијом у руци.

Већином мирни протести протеклих дана повремено су обележени немирима током ноћи. Четворица полицајаца рањена су ватреним оружјем у Сент Луису, а један у Лас Вегасу током сукоба с демонстрантима. Ухапшене су хиљаде демонстраната широм земље, а има и погинулих и повређених.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оштре критике Трампових претњи војском: Претвара Америку у бојно поље

Најава председника САД Доналда Трампа да ће употребити војску за сузбијање протеста наишла је на критике. Ослањање на вољску је проблематично, и она би требало да буде аполитична у погледу решавања унутрашњих питања, сматрају критичари Доналда Трампа.



Rojters / SiEnEn

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *