Бугарски покрет: ћирилица је „бугарско писмо“?

0

У Бугарској се недавно појавио покрет за промену имена ћириличне азбуке упутивши апел Европској унији да ово питање стави на дневни ред и ћирилицу прогласи искључиво “бугарском азбуком”!

У овом покрету учествују научници из Бугарске академије наука – “велика имена” лингвиста и историчара.

Међутим, како напомиње бугарски информативни дневник Dnes.bg., заинтересованост политичара за овај потез је занемарљива, рекао је др Милен Врабевски иницијатор идеје о промени имена ћирилице.




Као што је већ примећено, постоји опасност, како из Северне Македоније, тако и из Русије да сматрају (пише у тексту) да су Ћирило и Методије “реформатори словенске азбуке.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Пре извесног времена, преко посланика у Европском Парламенту Андреја Ковачева, контактирали смо комесара ЕУ за вишејезичност и разговарали о овом питању. Са друге стране, Мартин Шулц (тадашњи председник Европске комисије) као одговор у писму Андреју Ковачеву одговорио да не постоји неслагање, барем у званичној интерној преписци ЕУ, да се ћирилично писмо не треба звати бугарско писмо”.

“Али, упркос свему, нисмо постигли напредак по том питању, јер су, по мом мишљењу, очекивали бар једно службено писмо премијера, министра спољних послова или једног од потпредседника бугарске владе, у којем би изразили став бугарске државе да покрене то питање”, прокоментарисао др Врабевски.

Извор: https://svestenik.blogspot.com/

Извештава: Славиша Лекић
теолог, мисионар, свештеник и професор

Васељенска



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *