Британско-шведска AstraZeneca почела производњу вакцине против COVID-19 пре завршетка тестирања

(Фото: ЕПА)

Британско-шведска фармацеутска компанија AstraZeneca почела је да производи вакцину против коронавируса пре завршетка њеног тестирања и одговарајућег одобрења регулаторних органа, објавио је лондонски The Guardian

„Према нашим тренутним проценама, подаци ће стићи крајем лета, до августа, тако да ћемо у септембру знати имамо ли вакцину или не“, рекао је Паскал Сорио, извршни директор AstraZeneca.

Та компанија је нагласила ће сарађивати са Коалицијом за иновације у сфери спремности за епидемије (CEPI), Глобалним алијансом за вакцине и имунизацију (GAVI) и Институтом за серуме у Индији.Са амбицијом да производњу вакцине за COVID-19 повећа на 2 милијарде доза.

Сорио је открио да је његова компанија обезбедила линије за производњу вакцинеу САД-у, Европи и Индији, а да планира линију и у Кини.

Посебно је нагласио да AstraZeneca развија вакцину «на некомерцијалној основи» и да – у случају неуспеха – може претрпети губитке.

У Русији су Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију Министарства одбране и фармацеутска фирма «Гамалеј» завршили «предклиничке студије узорка експерименталне вакцине».Факти

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.