САД у ишчекивању најмасовнијих демонстрација због убиства Флојда

0

Једанаесту ноћ заредом грађани су изашли на улице широм САД због смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда, који је умро док му је полицајац држао колено на врату. За данас најављени најмасовнији протести. Полиција Денвера не сме више да корисити сузавац против ненасилних демонстраната.

Неколико стотина демонстранта мирно су протестовали у Вашингтону и другим деловима САД.

Престоница Америке, који је био средиште једног од највећих протеста због смрти Џорџа Флојда, припрема се за хиљаде демонстранта који ће похрлити у центар града због протеста против расизма и полицијске бруталности.

У локалној полицији кажу да затварају многе улице због демонстрација за које се очекује да ће трајати од 18 часова по локалном времену до поноћи.

Градоначелница Вашингтона Мјуријел Бовсер преименовала је улицу испред Беле куће у “Црни животи су битни” и дозволила да се великим жутим словима слоган испише дуж целе улице у знак протеста против политике председника Доналда Трампа према демонстрацијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рад полиције у Минеаполису претрпеће драматичне промене после убиства Џорџа Флојда, укључујући потпуну забрану гушења ухапшених, ограничавање употребе оружја за разбијање демонстрација и већу транспарентност рада полиције.

У међувремену, федерални судија наредио је полицији Денвера да престане са праксом употребе сузавца, пластичних и гумених метака и осталих сличних средстава као што су шок-бомбе, цитирајући примере повређених демонстранта и новинара.

“То су мирни демонстранти, новинари и медицински радници који су се суочили са екстремном тактиком сузбијања нереда, а не протеста”, навео је у својој одлуци окружни судија Брук Џексон.

Како наводи Њјујорк тајмс, у неким градовима САД забележени су случајеви солидарости полицајаца са демонстрантима где су заједно клекнули, а читала су се имена жртава страдалих током хапшења.

Прочитајте још:  Естонска премијерка Калас није могао да убеди Политицо да она „не једе руско“

Лист наводи да су окупљени скренули пажњу на случајеве прекомерне полицијске силе током протеста због смрти Флојда.

Међу приказаним случајевима истичу се пребијање 75-годишњег мушкарца у граду Бафало који је са повредама главе примљен у болницу и мирног демонстранта у Форт Лорејдејлу на Флориди коме су полицајци пуцали у главу гуменим мецима због чега је претрпео тешке повреде очне дупље.

Тужиоци истражују поступање двојице осумњичних полицајца у Бафалу који су суспендовани без плате.

Како преносе локални медији, председник полицијског синдиката полиције Бафала Џон Еванс рекао је да су, као знак подршке колегама, свих 57 чланова тима за хитно реаговање напустили своја радна места.

Са друге стране, полиција Сент Луиса објавила је снимак са сигурносне камере једне залагонице од понедељка увече где је један од демонстранта који је протесте искористио за пљачку упуцао пензионисаног капетна полиције Дејвида Дорна.

РТС, ЊУЈОРК ТАЈМС, РОЈТЕРС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *