На Фрушкој гори расте НАЈСКУПЉИ ЗАЧИН НА СВЕТУ, а исту биљку користе и за подмлађивање

Шафран (Цроцус сативус) изазива толико необуздан смех да, кажу, може од њега у већим количинама, сасвим да се полуди. На сву срећу, за већину смртника нема бојазни. Тешко да могу да набаве и кашичицу, а камоли “већу количину”, јер за само 30 грама треба око 4.000 прашника ове прекрасне биљке.

Име му потиче од арапске речи фаран – “буди жут”. И заиста, он боји храну у жуто, дајући јој специфичан укус.
Одувек и свуда шафран је царска биљка и зачин.

Најскупљи зачин на свету

У средњем веку фрескописци су га користили за осликавање призора из Библије као замену за злато.
Шафран је врста крокуса који се користио за лечење разних болести и одувек је словио за чудотворца. Сматра се да враћа виталност и здравље, да подмлађује и обнавља менталне способности.

Шумски шафран откривен ја и на нашим просторима, тачније на Фрушкој гори. У овом Националном парку кажу да популација ове биљке, која је у Србији присутна са чак 20 врста, броји неколико хиљада јединки.

Иако је Фрушка гора ботанички добро истражена, до овог открића сматрало се да на њој шафрани не расту. На местима где ничу увек су у великом броју, а боја цвета им је различита, у зависности од врсте: љубичаста, бела, жута, шарена. Занимљиво је да од свих врста шафрана само се три врсте гаје као украсни, а у свету су ове биљке најпознатије по зачину који се прави од прашника и слови за – право благо.

Историја

Назива се и колхикум јер се верује и да потиче из Колхиде, места где је живела чаробница Медеја. Кажу да је она оснажила и подмладила Јасоновог оца Есона помоћу напитка од магичних трава. Била је заљубљена у Јасона и спремна да све учини за њега. Чак и да убије властиту децу да би га вратила пошто се он заљубио у млађу. Медејин синдром познат је и данас и односи се на жену која је занемарила дужност мајке и пажњу посветила мушкарцу. На месту где је кануло неколико капи чудотворног напитка Медејиног – процветао је шафран.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.