ЧУВАРKУЧА ЧУВА ЗДРАВЉЕ: 4 лековите употребе омиљене биљке

0

Чуваркућа (Фото: Profimedia)

Многи се питају шта је то што је лековито у садржају чуваркуће. Одговор је јабучна и мравља киселина!

Ова биљка је своју примену пронашла у народној медицини, а савремена истраживања су усмерена на полисахариде из сока чуваркуће, јер се њима приписује деловање на имунолошки систем, као и лечење канцерогених обољења.

Ова биљка може да расте готово свуда – између камења, на стенама, на различитим типовима земљишта, а неки је чак гаје на крововима кућа. Такође, није реткост да се чуваркућа засади и на тераси, у саксији.



Погледајте како да употребите ову лековиту биљку у служби здравља:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спољна употреба

Од низа лековитих дејстава које чуваркућа има, најпознатије је да је то биљка која елиминише вишак масноће из ушног канала. Одатле и други назив ове биљке – уховник.

Поред тога, сок из листића чуваркуће је веома добар природни лек за обољења и повреде коже, чиреве, посекотине и опекотине. Такође, лековити сок ове биљке се дуго година уназад користи за уклањање курјих очију и брадавица, али и сунчаних пега.

Упала уха

Преполовите неколико листића чуваркуће и исцедите две до три капљице сока у болно ухо. Оставите да течност делује неколико минута, а потом искрените главу док сок не исцури из ушне шупљине.



Унутрашња употреба

Уколико се листови чуваркуће комбинују са медом, тада је она веома делотворна код упале усне дупље. Сок ове биљке је и веома добар диуретик, а има и лаксативно дејство.

Чуваркућа се употребљава и у случајевима напетости, нервозе и страхова.

За јачање организма

Прочитајте још:  Чишћење бубрега: Домаћи напитак који помаже и код упала

Листове чуваркуће самељите у мултипрактику, а потом их преспите у пластичну чинију и помешајте их са медом. Смесу добро сједините дрвеном или пластичном кашиком. Затим, у већу теглу симпајте смесу и затворите теглу. Да светлост не би допирала, целу теглу обложите алуминијумском фолијом. Оставите теглу да остоји пет дана у фрижидеру.

Од шестог дана, на празан стомак узимајте по две пластичне кашичице смесе и наредних двадесетак минута не једите ништа друго, већ попијте мало воде.



Извор: Стварукуса

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *