Србија баца два милиона евра: Како се изборити са последицама Ковида 19

0

(Фото: Tanjug/AP/Daniel Cole)

Фонд за науку Србије отворио је конкурс за “Специјални програм истраживања КОВИД-19”. Буџет од два милиона евра, осим медицинским, намењен је и пројектима који ће допринети ублажавању последица пандемије по наше друштво, али и бољем деловању током евентуалне нове заразе.

Док се богате земље и фармацеутске куће утркују ко ће пре пронаћи што ефектнију вакцину против коронавируса, научна заједница у Србији покушава да у сарадњи са дијаспором прати сва дешавања, јер, иако нема довољно новца, има друге потенцијале.



Мост између наших младих научника код куће и у иностранству, који је направио Фонд за науку, нашој земљи помогао је током епидемије. Научници су пратили како реагују установе, разне клинике, на који начин се у борбу укључују светске ИТ компаније и држави дали конкретне предлоге за лакше праћење ширења епидемије.

Србија издваја новац за пројекте против Ковида 19
Директорка Фонда за науку Милица Ђурић – Јовичић, подсећа да је наша памет током ванредног стања реализовала и своје конкретне пројекте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Много тога је започето већ током пандемије, ту је лабораторија „Ватрено око“, ЕЛИЗА тест и домаћи респиратор чије је прављење финансирао Фонд за иновациону делатност, али и многи други пројекти. Такође смо видели да постоји значај наше научне заједнице и када су у питању друге струке, нису само медицина и биомедицина фокус науке и истраживања када је у питању пандемија“, подсећа саговорница Спутњика.



Зато, на конкурсу Фонда за науку, поред истраживача из области медицине и биомедицине, могу да учествују и они који се баве различитим социолошким и психолошким истраживањима, који могу дати одговор на питање, како боље реаговати у будућој кризи изазваној короном, али и у случају других природних катастрофа.

Прочитајте још:  Вучић аминовао ковид логоре у Србији, полиција ће одводити заражене!?!

Биомедицинска истраживања су важна, али не треба заборавити да нам је коронавирус свима променио начин функционисања, додаје Ђурић – Јовичићева.

Променио се свакодневни живот
„Имамо ситуацију у којој се одједном променио начин учења, сва деца и студенти прешли су на учење на даљину, путем различитих дигиталних медија. Одједном се променио и начин на који радимо, комуницирамо, комплетна логистика. Безбедност је такође добила други облик. Такође смо сведоци да су се неке државне установе и приватне компаније јако добро организовале, неометано радиле, док су неки имали проблеме управо због сложености управљања системима у ситуацији када многи параметри утичу на рад, односно на људе“, каже она.

Наша саговорница додаје да је за очекивати да ће се на конкурс пријавити и млади који схватају колико је, поред проналажења боље дијагностике и вакцине, важно управљање здравственим системима у време пандемије. Важно је повезивање свих информација, али и управљање људским ресурсима у посебним околностима.

Сви конкурси и програми Фонда за науку намењени су нашим акредитованим научно – истраживачким организацијама, а корисници новца за истраживања су запослени на факултетима, универзитетима и институтима. Међутим, “Специјални програм истраживања КОВИД-19” флексибилнији је од других, јер има стратешки значај за Србију и циљ да у што краћем року доведе до конкретних резултата у борби против вируса и његових последица по друштво, каже нам директорка Фонда за науку.



„Могуће је да као спољни партнери учествују они који би се научницима придружили у акредитованим институцијама, то могу да буду клинике, компаније, разне агенције. Чак и физичка лица могу да буду ангажована као консултанти, уколико је њихово знање неопходно, ако могу да допринесу својим конкретним вештинама“, објашњава директорка Фонда за науку.

Прочитајте још:  Полиција пронашла 43 ирегуларна мигранта и оружје у акцији у Кикинди

Међународна сарадња

Она додаје да програм подстиче и међународну сарадњу, укључивање научника из дијаспоре, али и иностраних истраживача. Конкурс се затвара 10 јуна у поноћ, пројекат је прво потребно послати у краткој форми, а идеје које прођу касније ће бити додатно образложене.

У нашој земљи, само у оквиру научних институција, ради 4.000 доктора наука млађих од 40 година. Први пут у последњих осам година они су, захваљујући оснивању Фонда за науку Републике Србије добили прилику за истраживачки рад под окриљем државе.



Сенка Милош / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *