Може ли Путин имати користи од повлачења америчких војника из Немачке

0

Владимир Путин (фото: Спутник/Алексеј Николски)

Од евентуалног повлачења америчких војника стационираних у Немачкој велике користи ће имати руски председник Владимир Путин, пише немачки лист „Зидојче цајтунг“ и додаје да ће шеф Беле куће Доналд Трамп тим потезом заправо Путину учинити услугу.

С друге стране, корист од повлачења америчких снага могле би да имају и источноевропске чланице НАТО јер би управо на њиховој територији америчко присуство могло да се појача, констатује истовремено лист.

„Зидојче цајтунг“ пише да Трамп константно критикује Немачку због тога што и сувише мало средстава издваја за одбрану и већ је више пута претио да ће повући део америчког контингента из те земље.

Сада би могао да пређе с речи на дела, наводи се у чланку и прецизира да Трамп, према расположивим информацијама, намерава да смањи број америчких војника у Немачкој за 9.500, као и да ограничи број америчких војника који могу да се истовремено налазе у Немачкој на 25 хиљада уместо 52 хиљаде, колико је тренутно дозвољено.

Ако се план оствари, какве су последице?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Овај други корак могао да би да има знатно озбиљније последице него први, наводи бивши командант америчке копнене војске у Европи Бен Хоџис али и бивши амерички амбасадор у НАТО Иво Даалдер.

То би значило да Вашингтон не може да пребацује велике контингенте у Немачку на маневре. Мораће да се затварају војни објекти, посебно штабови и логистички центри.

Поред тога, Трамп има у плану да смањи америчко присуство и у Авганистану што такође може имати за последицу смањење војне инфраструктуре у Немачкој, јер управо у тамо се налазе највеће и технолошки најсавременије америчке базе.

Прочитајте још:  ЛУДИЛО: Мора и четврта доза, скраћује се важење ковид пропусница на 3 месеца!?

У неким од њих је могуће чак одржавати тенковске и ваздушне маневре уз употребу бојеве муниције, што је у Европи права реткост.

За сада, наводи се у чланку, није познато које ће јединице бити обухваћене овим плановима, али стручњаци претпостављају да се то пре свега односи на снаге стациониране у Северној Рајни Вестфалији, Рајна-Палатинату и Баварској.

Сви војни објекти који се тамо налазе предвиђени су за пребацивање додатних америчких контингената у Европу у случају кризе.

Да не би била доведена у питање способност САД и НАТО за оперативни рапоређивање те јединице ће морати да замене сличне структуре у других земљама.




Лист, међутим, подсећа да је Трамп раније најављивао смањење контингената у Сирији, Јужној Кореји, Јапану али да није испунио своје претње.

У Америци пуно је оних који критикују нову Трампову иницијативу и сматрају да ће тај корак бити услуга Путину.

Чему се надају Пољска и балтичке земље
У Вашинготну своју одлуку правдају тиме да су Европљани, под притиском Беле куће, ојачали своју одбарну те да је сада могуће смањити америчко присуство.

С друге стране, Пољска се нада да ће управо на њену територију упутити додатне јединице америчких снага ради јачања источног бока Алијансе.

Ипак, указује лист, биће врло тешко усагласити распоређивање америчких војника у Пољској и балтичким земљама са Оснивачким актом Русија-НАТО.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *