Палестински премијер: Ако Израел анектира Западну обалу, прогласићемо државу

0
Израел

Израел (Фото: пиxабаy.цом)

Палестински премијер Мухамед Штајех најавио је да ће Палестинци једнострано прогласити државу, засновану на границама пре рата 1967. године, ако Израел анектира делове Западне обале.

Штајех је на конференцији за новинаре у Рамали оценио да ће Израел озбиљно прекршити све споразуме са Палестинском управом ако покрене анексију, означивши је „егзистенцијлном претњом” за Палестинце, пренели су израелски медији.

Палестинска страна је предложила демилитаризовану палестинску државу на Западној обали, у појасу Газе и источном Јерусалиму, уз замену територија с Израелом као противпонуду блискоисточном плану председника САД Доналда Трампа, наводи „Асошиејтед прес”.

Палестински премијер је одбио да изнесе појединости тог предлога на четири и по стране.

Рекао је да је палестински став о главним питањима добро познат и да је тај план ових дана поднет такозваној четворки блискоисточних посредника коју чине УН, САД, Европска унија и Русија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Трампова администрација је критиковала Палестинце што су одбили њен план. Сматра се да тај план држи страну Израелу у његовом вишедеценијском сукобу с Палестинцима.

Палестинци кажу да су њихови захтеви засновани на међународном праву и резолуцијама УН.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је обећао да ће анектирати велике делове Западне обале у складу са Трамповим планом којим се предвиђа да Палестинци добију ограничену државност на преосталим деловима те територије ако испуне дугу листу услова.



Очекује се да Израел започне процес анексије 1. јула, преноси Бета.

Данас је такође наговештено да због могућности анексије Палестинска управа разматра велика смањења буџета у јавном сектору и смањење цивилних служби.

„Ми нисмо нихилисти, ни будале, и не желимо хаос. Ми смо прагматичари. Не желимо да ствари достигну тачку с које нема повратка. Анексија значи да нема повратка у односима с Израелом”, рекао је за „Њујорк тајмс” Хусеин ал Шеик, помоћник палестинског председника Махмуда Абаса, задужен за односе с Израелом.

Прочитајте још:  За шта се они уствари спремају: Израелски премијер у бункеру вежба одбрану од смртоносне варијанте ковида-19

Палестински лидери се наводно надају да ће сви ти кораци подсетити Израел да ће због колапса Палестинске управе који изазива бити одговоран за милионе људи.

„Или ће они одустати од анексије и ствари ће се вратити где су биле, или ће остварити анексију и вратити се на то да буде окупациона сила читаве Западне обале”, рекао је Ал Шеик, упозоривши да ће анексија претворити Палестинску управу у цивилно тело одговорно за школе, болнице и полицијске станице.



Он је најавио да неће прихватити улогу пружања услуга јер не ради у општини, ни у добротворном друштву, и да би израелски потез значио драматично смањење за финансирање друге палестинске територије, појаса Газе, којој Палестинска управа сваког месеца обезбеђује новац за плате и друге трошкове.

„Кажем Израелцима, ако се ова ситуација настави: ‘Ви ћете преузети пуну одговорност као окупациона сила’ “, рекао је палестински званичник.

Осврћући се на недавне Абасове претње да ће прекинути безбедносну сарадњу с Израелом због плана анексије, Ал Шеик је рекао да ће снаге безбедности Палестинске управе наставити да се боре против тероризма, али саме.

Нетанијаху најавио је да ће у јулу анектирати сва јеврејска насеља и долину Јордан на Западној обали.

Палестинци намеравају да на читавој Западној обали, источном Јерусалиму и појасу Газе, територијама које је Израел освојио у рату 1967. године, оснују своју независну државу.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *