Уочи новог протеста мини-хидроцентрале и даље измичу закону

0

Део реке Лепенац која је избацила цеви из свог тока

Док се ближи датум за када је у Београду заказан протест грађанских удружења која се залажу за забрану деривационих мини-хидроцентрала, одржан је састанак представника власти, научне заједнице и активиста удружења Одбранимо реке Старе планине (ОРСП).

Влада Србије се тим поводом још увек не оглашава, а из ОРСП-а поручују да не одустају од протеста заказаног за 13. јун.

Поводом проблема са МХЕ, који кулминирају последњих година, састанку са председницом Владе Србије, Аном Брнабић, присуствовао је и декан Шумарског факултета у Београду, професор Ратко Ристић.



Ристић, који важи за једног од најупорнијих заговорника забране МХЕ, каже за Нову економију да на састанку није било неких нових момената у вези са тим проблемом, осим „премијеркиног јасно израженог става да ће се стриктно поштовати закони, и да ће се посебна пажња усмерити на случајеве који су пример кршења закона.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Професор Ристић наглашава да је то пример грађевинских дозвола за МХЕ Звонце, у општини Бабушница и МХЕ Kараула, на територији града Kраљева.

“Поновљено је обећање, које је дао председник Вучић, 28.09.2019. године, да ће се приступити изменама Закона о заштити природе, са циљем забране градње МХЕ у заштићеним подручјима“, а исти је случај додаје и са обећањем да ће бити формирана државна комисија која ће се бавити свим издатим, као и захтевима за нове дозволе.



„Премијерки сам указао на чињенице у вези са изградњом и коришћењем МХЕ у Србији и свету.“

Састанак са председницом Владе Србије, активиста покрета Одбранимо реке Старе планине Александар Јовановић, оценио је као „чисто губљење времена“, пренели су медији. Изјавио је и да се од 13. јуна, за када је заказан еколошки протест у Београду „прекида даља комуникација са надлежнима до испуњења захтева“.

Прочитајте још:  Владан Васев: Босилеград је легло корупције и зачетак еко геноцида! (Видео)

Наставак изградње МХЕ до планираног броја од 856 довео би до озбиљних екосистемских поремећаја и уништавања јединствених природних вредности Србије, упозоравају стручњаци.

За деривационе МХЕ праве се водозахвати на рекама и постављају се километарске цеви до машинске зграде. Све то праћено је уништавањем биљног и животињског света и пресушивањем малих планинских водотокова.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *