СТИЖЕ ГЛАД: Хиљаде хектара пшенице се осушило, сељаци у сузама косили за сточну храну! (Фото)

0

Суву пшеницу пољопривредници покосили за припрему сточне хране (Фото: Васељенска )

Због временских прилика које су владале у почетним деловима вегетације развоја пшенице одразиће се врло неповољно у погледу остварених приноса који нам следе за непуне три недеље. Првенствено због суше која је владала у фази интезивног пораста проузроковало је да пшеница одбаци, односно осуши доње спратове листова тако да с тим у вези, у зависности и од локалитета може се очекивати смањивање приноса од 10 % до 40 % посто.

Најугроженије пшенице се налазе у средњем, северном и делу јужног Баната, баш због тога јер је ту количина падавина била на врло ниском нивоу у фази интезивног пораста. Поједини пољопривредни произвођачи из околине Новог Бечеја и Новог Милошева су пшеницу покосили за справљање силаже. Зато што су увидели да не могу остварити очекивани принос.

Такође и произвођачи у региону јужног Баната , у околини села Падина и Добрица су на делове површина од засада пшенице посејали сунцокрет. Они знају да ове године не могу очекивати високе приносе, пре свега због самих временских прилика које су владале у одговарајућим периодима вегетације али се надају да ће успети да извуку бар уложена средства кроз остварени род.

Још гора ситуација је и у суседној Румунији где су огромне површине под засадима пшенице средином априла кожене за силажу. По информацијама са друштвених мрежа на дневном нивоу су косили по 50 хиљада нектара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *