Тајанствена порука: У космосу уочен сигнал са обрасцем

НЛО (Фото: CC BY 2.0 / Jonas Bengtsson / UFO)

Астрономи су други пут у историји открили понављајући сигнал са обрасцем, односно тајанствени брзи продор радио-таласа, који се понавља у правилним размацима, а да није познат њен извор.

Једна од најважнијих карактеристика мистериозних сигнала из дубоког свемира јесте то да су краткотрајни и непредвидиви. Обично се појаве изненада на неком делу неба и трају тек неколико милисекунди.

Међутим, понављајући радио-таласи, када није реч само о једном интервалу већ о више узастопних, врло су ретки и посебно привлаче пажњу науке.

Ови сигнали спадају међу најфасцинантније мистерије у космосу. Изузетно су снажни – неки ослобађају више енергије од 500 милиона звезда попут Сунца, а трају мање од трептаја ока, преноси Кликс.
Како наводе астрономи, још фасцинантнији феномен од понављајућих радио-таласа су они који се понављају у правилним размацима, сваких неколико дана или месеци, као да су усклађени са неким невидљивим свемирским сатом.
Прошле године, научници су детектовали осам нових понављајућих сигнала, што значи да их је укупно до сада забележено десетак.

Међу њима, само два се понављају у предвидивим размацима.

Научници су раније ове године први пут уочили такав радио-сигнал из свемира. Приметили су да се понавља сваких 16,35 дана. Овај необичан продор радио-таласа током четири дана сваких сат времена избаци сигнал или два, а затим је неактиван следећих 12 дана, да би потом поновио циклус.
Сада су астрономи уочили још један образац у другом случају – овде се радио-сигнали појављују током 90 дана, након чега следи миран период од 67 дана, током којег нема сигнала. Овај се образац понавља сваких 157 дана, наводе научни портали.

„До сада смо уочили само још један такав сигнал. Периодичност нам говори да је објекат који ствара радио-таласе, вероватно, у орбити са другим астрофизичким телом“, наводи за Си-Ен-Ен астроном Каустуб Рајваде, руководилац студије и постдокторанд на Универзитету Манчестер.

Најновији сигнал долази из дела свемира који је удаљен од Земље чак три милијарде светлосних година, а реч је о патуљастој галаксији.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.