Србија оснива институт за вештачку интелигенцију

0

(Фото: Pixabay)

Оснивање Института за вештачку интелигенцију наредне године само је једна од мере предвиђених Акционим планом за развој вештачке интелигенције 2020-2022 који је усвојила Влада Србије пре неколико дана.

Акциони план се односи на недавно донету Стратегију развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-2025.

Општи циљ стратегије је употреба вештачке интелигенције (АИ) у функцији економског раста, запошљавања и квалитетнијег живота.




Посебни циљеви су развој образовања усмерен напретком АИ, развој науке и иновација у овласти АИ, развој економиеј засноване на АИ и унапређење услуга у јавном сектору заснованом на АИ. Циљ је и етична и безбедна примена вештачке интелигенције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kао једна од мера наводи се унапређивање наставних садржаја у основним и средњим школама.

Циљ је да број предмета у основној школи у којима је програмима наставе укључена вештачка интелигенција буде један у 2021.

Kао стоји у акционом плану, у средњим школама је било два таква предмета у 2019, па је панирано да буде четири у 2021. и седам у 2022.години.




Укупан број студената који је акредитацијом предвиђен за упис на прву годину студијских програма који су усаглашени са минималним стандардима за теме вештачке интелигенције је 70 студената у 2021. години и 150 у 2022. години.

Планирана су два мастер програма 2021. године односно три 2022.

Kад је реч о развоју јавних услуга засноване на АИ, планира се стварање регулаторних услова за увођење изузетка ограниченог тржишта „регулаторy сандбоx” у циљу тестирања решења базираних на вештачкој интелигенцији у 4 области од јавног значаја (здравство и медицина, пољопривреда и шумарство, транспорт, паметни градови).

Прочитајте још:  БОЖИЋ БАТА НИЈЕ ОСОБА! ЕВО КАКО ЈЕ СРБИМА НАМЕТНУТ ДЕДА МРАЗ (ВИДЕО)

Сендбокс је посебан регулаторни режим који омогућава компанијама да тестирају, у складу са одобреним планом и под надзором надлежног органа, иновативна решења или бизнис моделе на ограниченом броју корисника.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *