Србија оснива институт за вештачку интелигенцију

(Фото: Pixabay)

Оснивање Института за вештачку интелигенцију наредне године само је једна од мере предвиђених Акционим планом за развој вештачке интелигенције 2020-2022 који је усвојила Влада Србије пре неколико дана.

Акциони план се односи на недавно донету Стратегију развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020-2025.

Општи циљ стратегије је употреба вештачке интелигенције (АИ) у функцији економског раста, запошљавања и квалитетнијег живота.
Посебни циљеви су развој образовања усмерен напретком АИ, развој науке и иновација у овласти АИ, развој економиеј засноване на АИ и унапређење услуга у јавном сектору заснованом на АИ. Циљ је и етична и безбедна примена вештачке интелигенције.

Kао једна од мера наводи се унапређивање наставних садржаја у основним и средњим школама.

Циљ је да број предмета у основној школи у којима је програмима наставе укључена вештачка интелигенција буде један у 2021.

Kао стоји у акционом плану, у средњим школама је било два таква предмета у 2019, па је панирано да буде четири у 2021. и седам у 2022.години.
Укупан број студената који је акредитацијом предвиђен за упис на прву годину студијских програма који су усаглашени са минималним стандардима за теме вештачке интелигенције је 70 студената у 2021. години и 150 у 2022. години.

Планирана су два мастер програма 2021. године односно три 2022.

Kад је реч о развоју јавних услуга засноване на АИ, планира се стварање регулаторних услова за увођење изузетка ограниченог тржишта „регулаторy сандбоx” у циљу тестирања решења базираних на вештачкој интелигенцији у 4 области од јавног значаја (здравство и медицина, пољопривреда и шумарство, транспорт, паметни градови).

Сендбокс је посебан регулаторни режим који омогућава компанијама да тестирају, у складу са одобреним планом и под надзором надлежног органа, иновативна решења или бизнис моделе на ограниченом броју корисника.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.