Вештачки мозак од чипова ускоро реалност: Почело тестирање, биће уграђиван у машине

Стручњаци америчког универзитета МИТ припремају вештачки мозак од чипова, који ће радити као суперкомпјутер и моћи ће да буде уграђиван у машине, као што су аутомобили. Његово тестирање већ је почело.

Минијатурни чип израђен по угледу на људски мозак, направљен је од десетина хиљада мемристора, електричних компонената, које опонашају вештачке мождане синапсе, објавио је „Сајенс дејли“.

Чип је већ тестиран и био је у стању да запамти слике и репродукује их, али јасније и прецизније него други чипови.Резултати тестирања обећавајући су када је у питању прављење неуроморфних уређаја, који наликују људском мозгу и обрађују податке по сличном принципу. Такви уређаји могли би да буду веома мали, а да буду у стању да обаве сложене рачунарске радње попут суперкомпјутера.

„Вештачке синапсе до сада су постојале као софтвер, али ми сада покушавамо да направимо хардвер, налик неуронској мрежи, за преносиви систем вештачке интелигенције“, казао је Јихван Ким, професор на МИТ-у.

Он објашњава да би такви уређаји, на пример, могли да се уграде у аутомобиле, препознају саобраћајне знаке или ситуацију у саобраћају, чак и без повезивања на интернет. Тако би једна од главних препрека, брза интернет конекција, била отклоњена када је у питању развој аутомобила без возача.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.