Не могу без руске нафте: Како је Америка помогла Русији да изађе као победник из „нафтног рата“

0
нафта, нафте

нафта(Фото: © AP Photo / Hussein Malla)

У јуну ће у америчке рафинерије бити испоручено око девет милиона барела руске нафте, што је двоструко више него у марту. Зашто Америка не може без руске нафте чак и када је тржиште преплављено овим енергентом?

Према подацима портала за праћење бродова „Маринтрафик“ и „Веселфајндер“, америчким обалама се приближава десет танкера са руском нафтом – осам из Уст Луге и два из Нооворосијска. Могу да превезу до 900.000 барела нафте. Према томе, до краја месеца у САД ће бити испоручено до девет милиона барела руске нафте „Уралс“, што је рекорд у последњих девет година.

Подсетимо, највеће америчке рафинерије не могу прерађивати само лаку нафту која се производи у Западном Тексасу и која се добија из шкриљаца. Та предузећа захтевају мешавину лаке и тешке нафте, коју су раније увозили из Венецуеле. Међутим, председник САД Доналд Трамп прошле године увео је санкције против Каракаса. Због тога је извоз нафте из Венецуеле смањен за 32 одсто. Да би избегли катастрофу, Американци су прешли на руску нафту „Уралс“. Прошле јесени Русија је била друга земља на листи извозника енергената у САД.




Стручњаци истичу да су САД искористиле априлски пад цена нафте за нагло повећање обима куповине, када је нафта „Уралс“ пала на 12 долара по барелу. Међутим и Русија је на добитку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након што су пропали преговори ОПЕК+ у марту, Саудијска Арабија је одлучила да „казни Москву за непопустљивост“, попунивши тржиште јефтином нафтом. Ријад је прешао на „политику максималне производње“.

Истовремено, Саудијци су на европском тржишту покушали да поткопају Русију – предлагали су сировине јефиније за 10,25 долара у односу на нафту марке „Брент“. Осим пада цена нафте, дошло је до претрпавања складишта нафте широм света.

Прочитајте још:  Каспијски изазов Западу

Међутим, Американци су помогли руским нафташима да преживе најгори период „рата ценама“ који су започели Саудијци. Захваљујући повећаној потражњи крајем априла, цена нафте „Уралс“ је први пут после много година котирана више од нафте „Брент“.

На крају је Русија изашла из „нафтног рата“ са најмањим губицима. Најважније је да су успешно избегли обустављање производње, док се у САД, прем подацима компаније „Бејкр хјуџс“, број активних нафтних постројења од почетка године смањио за 70 одсто – саа 677 на 206. То је минимум од периода кризе 2008-2009 године.




Што се тиче Саудијаца, из „рата“ су изашли са огромним губицима.

„Преживљавамо огромну кризу какву никада нисмо доживели у савременој историји. Проблеми на нафтном тржишту довели су до смањења прихода и таквог притиска на државне финансије, да ће бити тешко да се то превазиђе без последица по макроекономију“, признао је у мају саудијски министар финансија Мухамед ел Џадан.

Према мишљењу стручњака, потражња за руском нафтом ће наставити да расте у јулу. Цене нафте „Уралс“ ове седмице премашиле су 42,4 долара по барелу, чиме је постигнут ниво предвиђен за ову годину. То значи да Русија већ надокнађује пропуштено услед „нафтног рата“, за разлику од главних конкурената.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *