Кијев на губитку: „Гаспром“ уклања цеви за транзит гаса преко Украјине

ДНР И ЛНР неће више да толеришу нападе Кијева (Фото: РИА)

Руска компанија „Гаспром“ почела је да уклања цеви које служе за транзит гаса из Русије преко Украјине, саопштио је шеф Оператора система за транспорт гаса у Украјини Сергеј Макогон у интервјуу за „Оилпоинт“.

Према речима Макогона, ускоро ће бити прекинут извор прихода за украјински буџет, који је оствариван захваљујући транзиту руског гаса преко територије Украјине.

„Чињеница да је ‘Гаспром’ почео да демонтира цеви на својој територији, којима се гас испоручује на границу са Украјином – представља проблем, али ми на то не можемо посебно утицати“, рекао је Макогон.
Притом, он је истакао да Кијев не одустаје од транзита, али да руска компанија тежи ка његовом прекиду.
Уговор о транзиту

Крајем прошле године Москва и Кијев су потписали пакет споразума о даљем транзиту гаса преко Украјине. Рок уговора је пет година. Прве године је планирано да буде дистрибуирано 65 милијарди кубних метара гаса, а следеће четири године — по 40 милијарди.

Један од кључних услова за настављање транзита руског гаса преко Украјине у Европу био је прелазак Кијева на европска правила управљања системом за транспорт гаса. „Гаспром“ је исплатио „Нафтогасу“ 2,9 милијарди долара на основу одлуке Стокхолмског суда.

Од почетка године Кијев испоручује руски гас Европи на основу новог споразума о транзиту.

Украјински званичници су више шута упозоравали да ће реализација пројекта „Северни ток 2“ прекинути транзит руског гаса преко Украјине. Макагон је у априлу изјавио да ће украјинска страна учинити све да спречи завршетак гасовода.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.