У Грчку ни преко Бугарске, ни преко Северне Македоније

(Фото: Пиксибај)

Српски туристи не могу да уђу у Грчку, ни преко Бугарске, ни преко Северне Македоније до 1. јула. Изузетак су држављани Србије који имају боравишну дозволу у некој од земаља Европске уније, преноси РТС.

Допуњено у 23.45 х: Влада Грчке донела је одлуку касно вечерас да дозволи прелазак границе држављанима Србије између Бугарске и Грчке, преносе београдски медији.

Бугарска гранична полиција саопштава да границу те земље и Грчке могу да пређу само држављани Европске уније.То значи да грађани Србије не могу у Грчку ни преко Бугарске, како је првобитно било јављено. Власти у Београду саопштиле су да чекају појашњење грчких власти у вези са преласком границе.

Агенцији Тањуг су на граничном прелазу Промахонас потврдили да држављани Србије не могу да путују у Грчку нити преко Бугарске и бугарско-грчког граничног прелаза Kулата-Промахонас, ако немају боравишну дозволу која важи у земљама Европске уније.

Ово је у супротности са првобитном информацијом коју је српским медијима раније данас пренео грчки МУП, пренео је портал Јавног медијског сервиса.

Полицијски службеник је у телефонском разговору рекао да ће грађани Србије моћи да уђу у Грчку од 1. јула.

Иначе, граница између Србије и Бугарске отворена је од 1. јуна, а у Северној Македонији ступио је на снагу Протокол о транзиту за све стране држављане кроз територију те земље у трајању најдуже од пет сати, што су поједини путници схватили као могућност путовања у Грчку кроз ову државу.Из грчке полиције на Евзонију јутрос су такође рекли Тањугу да није могуће да грађани Србије уђу у Грчку кроз Северну Македонију.

Држављани ЕУ који желе да уђу у Бугарску морају претходно да попуне упитник у коме наводе пуно име и презиме и место где путују, преносе бугарски медији.

Додаје се и да ће путници насумице бити тестирани на вирус ковид-19, а уколико се испостави да је путник заражен биће упућен у двонедељни карантин.

Kако се наводи, од раног јутра на бугарско-грчкој граници формирала дугачка колона аутомобила, као и да је око поднева била дугачка неколико километара, а да су путници држављани Бугарске, Румуније, Немачке и других европских земаља.

Данас су отворене границе међу већим бројем земаља Европске уније.Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.