Украјина постаје биолошка „бомба“ за Европу

0

ФОТО: blogs.mediapart.fr

Када је Украјина одлучила да крене европским путем, Брисел је у потпуности подржао ову одлуку. Међутим, поставља се питање кога је тачно подржао ЕУ? Људе који желе да живе у европском друштву или политичаре који су дошли на власт у Украјини, паразитирајући на идејама Украјинаца? У ствари, одговор на ово питање лежи много дубље, и да би га разумели, треба сагледати ситуацију шире.

Када се „Револуција достојанства“ (Мајдан) одвијала у центру Кијева, имала је много мање присталица него што су медији показивали; просто, опозицији је било потребно да се створи изглед високе подршке.

Али они Украјинци који су подржавали европске интеграције имали су једну карактеристику, која у Европској унији вероватно није узета у обзир. Овим грађанима није била потребна Украјина као део Европе. Они су само хтели да се нађе ван њених граница – да оду тамо где би могли да зараде више и живе боље. Наравно, ово место су биле земље Европе. Украјинци нису веровали да је њихова земља у стању да достигне европске стандарде.

Данас можемо рећи да су њихови страхови били оправдани. Корупција власти које варају свој народ, оружани сукоб, тешка економска ситуација и незапосленост су реалност модерне Украјине. У таквој ситуацији, безвизни режим са Европом отворио је невероватне могућности за Украјинце. Дозволио им је да буквално побегну из земље, траже посао у ЕУ и тамо службено остану или не.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према званичним подацима, од краја 2017. године, око 1 милион грађана Украјине имали су дозволу боравка у земљама ЕУ. Годину дана касније, само у Пољској, број Украјинаца је премашио 2 милиона, док је укупан број, према подацима граничне службе Украјине, премашио 3 милиона. Управо то је први део претње споменутој на почетку чланка, и, верујте ми, не ради се о миграцијској кризи.

Прочитајте још:  Хоће ли НАТО запалити украјинско буре барута?

Није тајна да садашње украјинске власти блиско сарађују са Вашингтоном. У том циљу, амерички Стејт департмент је чак успоставио и функцију специјалног представника за Украјину.

Ту позицију је преузео Курт Валкер. Међутим, он није једини амерички држављанин који се истиче у Украјини. 2016. године, Американка Уљана Супрун именована је за министра здравља, упркос украјинском законодавству, по коме особа са двојним држављанством нема право да заузме тако високо радно место, што може значити да је њено именовање лобирало извана.

И све не би било тако страшно да није било огромног броја скандала у које је Супрун била укључена. Прошле године, на пример, осуђена је за сагласност о куповини лекова чији је рок употребе истекао. Поред тога, Украјина је забранила вакцину против дифтерије, тетануса, хрипавца и дечје парализе. Разлог за то је била инструкција, која је објављена на руском језику. Наравно, заузела је позицију реформатора у здравственом сектору, али све њене реформе само су погоршале ситуацију. Финансирање, услуге, лекови, па чак и стање у болницама – све је пропало.




Међутим, доласком Супруна америчке биолабораторије почеле су активно да раде у земљи – око 15 њих. О томе је опширно говорио амерички информативни портал Инфоворс. Поштено је рећи да су лабораторије почеле да се појављивају много пре тога, али су главне и највеће активности почеле доласком на власт нове владе. На пример, 1. јануара 2017. санитарне норме, које су се сматрале једним од најстрожијих у свету, престале су да делују у Украјини, што је знатно поједноставило функционирање истраживачких центара.

Рад ових лабораторија није могао проћи незапажено. Тако су се у земљи често јављале епидемије заразних болести. Важно је напоменути да је за борбу против тога купљено још више нових вакцина које су доставиле америчке фармацеутске компаније. Да би заштитила становништво од свињског грипа (Х1Н1), држава је потрошила 40 милиона долара, а поред тога дошло је и до епидемије ботулизма која је убила више хиљада Украјинаца. Сада је у земљи епидемија малих богиња.

Прочитајте још:  Фингирани сукоби Куртија са Рамом и Западом: „Невидљивим санкцијама“ до независности Косова

Овде долазимо до другог дела проблема. Према подацима Министарства здравља Украјине, у првих седам недеља 2019. године у земљи је скоро 3,3 хиљаде људи заражено малим богињама. Од тога преко 1,7 хиљада случајева су деца. У исто време, од 28. децембра 2018. до 8. фебруара 2019, 21 355 људи је оболело од малих богиња у Украјини – 9 304 одраслих и 12 051 деце.

Узимајући у обзир ове две чињенице – радну миграцију Украјинаца и биолошку претњу – није тешко погодити где ће се појавити следећа епидемија. Штавише, у Пољској је у прва два месеца ове године већ 380 људи заражено малим богињама, док је за целу прошлу годину у Пољској забелжено само 339 случајева обољевања. Секретар главног санитарног инспектора у земљи, Јан Бондар, коментирајући ширење болести, приметио је да су га украјински радни мигранти донели у ту земљу.

Стога, можемо констатовати да је Брисел, дајући Украјини безвизни режим, отворио врата Европи и ужасима пандемије, која је отпочела због лошег здравственог система у Украјини.

Радни мигранти су такође извор биолошких проблема. Да ли нам је потребна таква перспектива? Питање треба упутити Европској комисији.



ИЗВОР: Ukraine: A biological „bomb“ for Europe
https://blogs.mediapart.fr/matberg-kate/blog/270219/ukraine-biological-bomb-europe
Балканска геополитика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *