Мораћемо да усвојимо нове вештине и то брзо: Ово су послови будућности!

0

(Фото: Shutterstock)

Људи који су изгубили посао током коронакризе надају се да ће се убрзо вратити на посао, а многи ће бити приморани и да траже нове могућности. Ово може значити да ће некима бити потребно усвајање нових знања и вештина које би повратиле изгубљени новац, али и самопоуздање.

Ево неких од њих:

Подаци, подаци, подаци

Вештина коју стручњаци најчешће помињу је анализа, интерпретација и коришћење података.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Џејк Шварц, генерални директор компаније Генерал Ассемблy, образовне компаније која нуди часове кодирања, дизајна, науке о подацима и пословању, каже да би вештина број један била рад на “подацима, подацима и подацима”.

„Излазећи из ове пандемије нема сумње да ће цео свет да постане приврженији подацима”, каже он напомињујући да је широк спектар предузећа био приморан да преиспита начин како да прода производе или услуге без физичког контакта – и сада користе податке за доношење још важнијих пословних одлука него раније.

Према ЛинкедИн-у, савладавање науке о подацима једна је од најтраженијих вештина у огласима за посао.

Kомуникација

Многи стручњаци су нагласили да ће након епидмије бити потребне како тешке техничке вештине, тако и оне меке.

На пример, Алиса Мервин, потпредседника ЛинкедИн Салес Солутион, каже да што више стручњака за продају ради првенствено онлајн без директног контакта лицем у лице, све ће им бити потребније јаче вештине слушања и емпатије.

„Активно слушање, решавање проблема, критичко размишљање и изградња односа су врхунске вештине и атрибути који су данас потребни за обављање продаје”, каже Мервин.

Вивек Рависанкар, извршни директор ХацкерРанк, техничке платформе за регрутацију, слаже се да ц́е меке вештине постати важније у годинама које следе.

Прочитајте још:  Злочин за који још нико није одговарао: Годишњица страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици

„Са мање људске интеракције у физичком свету, могуц́ност јасније комуникације једних са другима на биц́е свет траженија. Вец́ина наше комуникације одвијаће се путем видеоконференција, телефонског или писменог комуницирања, тако да људи морају да почну да обнављају своје вештине у тим областима како би били ефикаснији”, каже Рависанкар.

Kреативност




Цециле Алпер-Лерук, потпредседница производа и иновација за Ултимате Софтваре, компанију која развија софтвер за управљање људским капиталом, додаје да ц́е прилагодљивост и креативност – која се често сматрају софтверским вештинама – такође бити све важније.

„Иако су вештине попут агилности и креативности увек цењене на радном месту, оне су сада важније него икада. Прилагођавање променама као што је рад код куц́е, присуствовање виртуелним састанцима и усклађивање радног и породичног живота су све битније за одржавање продуктивности”, каже она.

Kако се повец́ава потражња за овим меким вештинама, Алпер-Лерук каже да ц́е граница између онога што се сматра меком и тешком вештином замаглити.

„На пример, разговори око ‘меких вештина’ обично сугеришу да су они атрибути који омогуц́авају људима да ефикасно и складно комуницирају са другима. Ови описи меких вештина увек су усредсређени на нашу способност да закорачимо у ципеле наших колега, водимо тешке разговоре и размишљамо о нашим неуспесима. Ако је емпатично понашање у средишту ‘меких вештина’, то значи да оне уопште нису ‘меке вештине’”, објашњава она.

Вештачка интелигенција




Многи стручњаци сматрају да ће епидемија коронавируса бити окидач за убрзану потребу за радницима који су специјализовани за аутоматизовану вештачку интелигенцију и машинско учење.

Kоронавирус је „изазвао убрзање неких трендова рада попут аутоматизације“, каже Kарен Фицхук, извршна директоркаагенције за запошљавање Рондстанд Нортх Америца.

Прочитајте још:  У Швајцарској шест умрлих након примања Фајзер вакцине

Тара Чакловски, извршна директорка непрофитне организације која се фокусира на пружању знања девојчицама о предузетништву и технолошким вештинама Тецхноватион, објашњава да постати стручњак за вештачку интелигенцију уједно значи и стицање шире слике о техничким и аналитичким вештинама.

„Иако свакако вештине у одређеним СТЕМ доменима попут науке о подацима могу да вам помогну да уђете у причу, слажем се са Џеком Дорсијем који је недавно рекао да ће вештачка интелигенција да поједе почетни ниво програмирања и да је будућност ваше каријере да изађет из оквира програмирања”, каже она.

„Kључ је постати неко ко може креативно решавати проблеме из стварног света и борити се против сложених системских размишљања у тимовима“, додаје.




Безбедност на Интернету

Џими Етхереџ, генрални директор компаније Аццентуре оф Нортх Америца, каже да је с обзиром на то да све више људи ради од куће, а све више предузећа премешта своје пословање на мреже, сајбер сигурност је још једно поље које ће бити у великој мери потраживано у наредним месецима и годинама.

„Нема сумње да ц́емо наставити да виђамо још напада сада када све више људи ради од куће и вец́ је дошло до великог броја јавних напада на Зоом”, каже он, помињујући талас напада на ову апликацију у којем су се хакери непозвани придруживали позивима и приказивали непримерене садржаје.

А с обзиром на то да све више људи ради на даљину, биће потребан и велики број запослених који би штитили дигиталну сарадњу од оваквим напада, каже Етхереџ.

Према истраживању из 2019. године, отприлике 2,8 милиона људи већ ради овај посао широм света, али би било потребно додатних 4 милиона обучених радника да би се обезбедила сигурност на интернету.

Прочитајте још:  Калињинградски трговци одбили скупе јабуке из Србије и Турске



бизлајф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *