На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа

0

Бабин зуб је народни лек који треба да има сака кућа, јер га у овим крајевима зову у шали “биљни афродизијак”.

Томислав Стојановић је травар који 25 година бере биље на Старој планини, а највише цени “бабин зуб”, јер сматра да је одличан за синтезу хормона, јачање организма, против старења и бенигног аденома простате.

– Јача и полну жељу код оба пола. – објашњава Стојановић.

Овом травару, који има збирку од 150 биљака, Стара планина је други дом.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Знам где расте шафран, од кога се скупља прах са тучка за справљање веома скупог зачина, знам где се скрива мала млечика за простату, вранилова трава или подубица – најбоље за превентиву вируса и јачање имунитета – каже Стојановић.

До њега често свраћају пролазници да их посаветује за неки лек за муку која их је притисла. Све биљке које је сам убрао, биљне мешавине које направи за лечење дијабетеса, прехладе, грипа, бактерије кандиде, ешерихије коли, за лечење простате, обољење бешике и многе друге болести, продавао је Стојановић годинама на пијачној тезги у Нишу, а у последње време стари и неки нови купци могу да га пронађу на кеју испред великог моста испод кога протиче река Нишава.

– Овде је веома здраво поднебље и чисте биљке, па мајчина душица, сремуш, кантарион, милодих, подбел и плићњак, који су одлични за дисајне органе, делују боље и брже него биље из других делова Србије – каже Стојановић.

– На сајму хортикултуре у Београду десило се да је госпођа купила моју вранилову траву и звала после неколико дана да каже да чај има невероватан мирис и укус, а да се она много боље осећа. Питала је шта се догодило, а ја сам помислио: “Природа и – њено благо!”

Прочитајте још:  Зашто су деца отпорнија на нови коронавирус и да ли су заиста опасни преносиоци

Томислав каже да је на Старој планини јако цењен и црни слез, од кога је добар надземни део који штити грло и плућа, и биљка бабин зуб.




Мелем за реуму

Мелем за реуму, спондилозу и упалу зглобова прави се тако што се очишћен корен гавеза самеље на машини за месо, садржај се стави у шерпу и кува 15 минута на тихој ватри, па се дода и мало омегол уља (пола кашичице). Смеса треба да одстоји седам дана, процеди се у другу посуду и на један литар садржаја дода се 50 грама пчелињег воска. Када се све растопи сипа се у флашицу и мелем је спреман.

Против песка

Против песка и камена у бубрегу у жучној кеси узети 40г раставића, 30г беле брезе, златнице 20г и 10г корена зечјег трна. Једну кашику мешавине ставити у пола литра кључале воде, оставити поклопљено 15 минута, процедити и пити три пута пола сата пре јела.

Антидијабет чај

Прави се од 40г пасуљевине, белог пасуља чучавца, 40г листа црног дуда и 20г листа боровнице. Кашику мешавине прелити са 2,5дл прокључале воде и оставити 15 минута. Процедити, поделити на три дела и пити пола сата пре доручка, ручка и вечере. Док се пије чај пазити на исхрану (избацити шећер,хлеб, намирнице које садрже скроб, а уместо кромпира јести кртоле чичоке).



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *