Власници хотела и ресторана стрепе од новог „затварања”

0

(Фото Пиксабеј)

Хотелијери и власници ресторана у Србији поново стрепе. Тек што су гости почели да пристижу и да попуњеност смештаја расте, стигла су нова упозорења и оштрије мере због поновног ширења вируса у Србији. Овог пута све је на менаџменту и запосленима у овом сектору који очигледно нису схватили да вирус, без свих мера предострожности, неће тек тако нестати.

Како кажу у пословном удружењу „Хорес” , ових дана зато поново апелују на своје чланове да предузму све мере и обезбеде здравствено безбедан боравак гостију како се не би догодило да изгубе и домаће госте, као и све пристигле резервације.

– Апелујемо и на госте да тамо где се не спроводе мере траже од менаџмента да то учини, јер сви морамо да схватимо да је одговорност сада искључиво на нама. Не смемо да дозволимо да због непоштовања мера дођемо у ситуацију да нам све што смо до сада урадили пропадне – каже Георги Генов, директор овог удружења.




Они су, додаје, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије покренули пројекат „Чисто и безбедно”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од 28. јуна почиње и додељивање овог печата који ће издвајати објекте који се придржавају минималних хигијенских и здравствено безбедносних мера које су прописале Светска здравствена организација и институције Србије.

Овај сертификат гостима ће слати поруку да ли неки објекат у коме желе да бораве представља „безбедну зону”. Међутим, не придржавају се сви протокола које је ово удружење направило. И сада код нас има објеката у којима нема чак ни дезинфекционих средстава, а то је оно што, каже Генов, може да поквари посао свима.

Прочитајте још:  Албанци бесни: Усред Тиране мапа на којој је Косово део Србије (ФОТО)

Према најновијим подацима овог удружења, у Србији су тренутно најпопуњеније домаће бање . У хотелима у Пролом, Луковској, Сокобањи и бањи Врујци у суботу је било попуњено 88,5 одсто смештаја, у Врњачкој Бањи 67,3 процента, а на Златибору за викенд попуњеност капацитета је износила 47 посто.

– Попуњеност хотела у Београду била је у суботу 12,04 посто, а на простору Србије ван главног града 22,3 процента –– кажу у Хоресу и додају да су у Србији од 386 отворена 122 хотела, а у Београду од 115 хотела врата је за госте отворило 46.

– На основу тренутног стања и потврђених резервација, за период од 20. јуна до 1. септембра, резервисано је нешто више од 30 одсто смештајних капацитета – каже Генов.




Он објашњава да су у бањама углавном домаћи гости, махом из Војводине, па и из Београда и других крајева Србије. То што су бање и планински центри попуњени то је, сматра он, резултат ваучера које је држава делила за субвенционисани одмор у нашој земљи.

На питање да ли има страних гостију, Генов каже да има, углавном из региона, али да је то далеко од оног броја на који смо навикли ранијих година.

– Приметили смо да је све више ласт минит резервација, да и домаћи гости уплаћују само по неколико дана. Опрез је присутан и код уплата, јер је због епидемије много оних који су морали да се задовоље заменом термина или померањем резервације – каже наш саговорник. – Власници ресторана и приватног смештаја сматрају да је после повећања броја заражених у Србији јасно да је требало мало сачекати са отварањем ресторана и кафића, посебно оних који немају баште и затвореног су типа.

Прочитајте још:  Србија: Још 17 новооболелих, укупно 188



Јелица Антељ / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *