Бајер плаћа 11 милијарди долара одштете због хербицида „Раундап“ који се повезује са изазивањем рака

(Фото: Пиксибај)

Немачки хемијски и фармацеутски гигант Бајер пристао је на нагодбу према којој треба да исплати одштету од 11 милијарди долара због бројних оптужби које његов хербицид „Раундап“ повезују са изазивањем рака.

Нагодбу у име готово 100.000 људи постигао је њујоршка адвокатска канцеларија „Вајц и Луксенберг“, објавио је британски Гардијан, додајући да Бајеров хербицид на бази глифосата садржи канцерогене материје.

Немачки гигант је негирао кривицу, али је поручио да ће исплата 11 милијарди одштете „окончати несигурности“.

Медији прецизирају да ће Бајер исплатити 9,6 милијарди долара на име тужби, док ће додатних 1,2 милијарде издвојити за будуће правне акције.
Хербицид „Раундап“ првобитно је лансирала америчка компанија Монсанто коју је Бајер купио пре две године. Од своје премијере пре 40 година „Раундап“ је постао најпопуларнији светски хербицид за уништавање корова.

Хербициди на бази глифосата користе се не само у пољопривреди, већ и у јавним и приватним вртовима што потенцијално доводи пољопривреднике, али и потрошаче у опасност.

Поједина истраживања су показала да хербициди који садрже глифосат могу пореметити ендокринолошки систем и утицати на лучење хормона, што може угрозити плодност код људи, преноси портал Биз лајф.

Показало се да глифосат угрожава и животиње. Немачка агенција за околину такође је открила значајне негативне последице на биолошку разноликост због употребе пестицида у целини, а посебно глифосата.

Иначе, глифосат не убија циљано коров, већ и корисно травнато подручје које је третирано споеменутом хемикалијом.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.