Лекари на ивици: Уплашени смо и уморни, тестова нема

Twitter/Newsmax Adria - Srbija

Ми смо уморни, исцрпљени, уплашени и незадовољни, поручују лекари из болница по Србији. Изјаву двоје лекара, чији је идентитет сакривен, објавио је канал Неwсмаx Адриа.

Један од лекара описује како је у болници у којој ради на делу игнорисање.

“Директор је на одмору, на одмору је и један од два инфектолога која имамо. На инфективном одељењу раде млади, привремено запослени лекари. под надзором интернисте. Нема ПЦР тестова, а епидемиологу је забрањено да истражује контакте и путеве инфекције” преноси стање у болници у којој ради.

Много одељења, према његовим речима, раде у јако лошим условима. Међутим, како додаје, имају наредбу Министарства здравља да све мора да функционише као да епидемије нема.

“Ми смо уморни, исцпрљени, уплашени и незадовољни” поручује на крају.

Други лекар преноси како лекари у ковид амбулантама раде у три смене.

“Превише су оптерећени, велики је број оболелих на одељењима у општима болницама. Пуна су инфективна одељења, пуна је палијатива, пуно је грудно и то су све пацијенти са тешком клиничком сликом. Лекари покушавају да се изборе са њиховим стањем” наводи он.

Драматичан раст заражених претходних дана напунио је болнице по Србији, а неке медицинске установе поново су враћене у ковид систем.Чак и надлежни признају да је ситуација лоша. Тако је епидемиолог Предраг Kон јуче изјавио да у функционисању здравстеног система постоје велики проблеми, као и да је потребно да се поново отворе ковид болнице.

“Сви су ненавикнути и опуштени, па вирус може да се ушета у сваку здравствену установу без проблема. Kапацитет система је на ивици, тражио сам од Kризног штаба појачање капацитета”, истакао је Kон.

На питање зашто се не тестирају контакти, Kон је одговорио да заражени наведу и по 50 контакта и објаснио да за толико тестирање нема тестова, као ни економских могућности, ни капацитета.

Заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић потврдила је јуче да се на тој клиници у сваком тренутку лечи 90 болесника, а да се у Пријемној амбуланти дневно прегледа 300 пацијената.

Напоменула је да у клиници ни у једном моменту не постоји празан кревет, јер чим се један пацијент отпусти, други се прими.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.