Затварају се радње: Х&М следи Зару

Шведски модни бренд Х&М појачава темпо затварања продавница у 2020. години и преусмерава се на интернет продају како би се ускладио са променама навика потрошача услед пандемије корона вируса, јавља Бусинесс Инсидер.

Гигант брзе моде забележио је пад продаје у износу од 24 одсто од 1. децембра до 31. маја ове године, док је током другог квартала ове године због затворених продавница тај пад био дупло већи.

У међувремену, продаја путем интернета повећала се за 32 одсто, од почетка марта до краја маја, па ће се у складу са тим затворити 170 продавница.

То је 40 више од претходно планираног, а како би се ојачала онлајн продаја, компанија ће почети и са прилагођавањем свог возног парка том начину пословања.

Разлог је, наводи се, очекивање да ће пандемија имати дуготрајан утицај на понашање купаца, који све више прелазе онлајн куповину.„Јасно је да ће брзе промене у понашању купаца изазване пандемијом додатно убрзати дигитализацију трговине одећом. Убрзавамо дигитални развој, оптимизујемо портфолио продавница и интегришемо наше канале“, изјавила је извршна директорка Х&М Групе Хелена Хелмерсон.

Детаљи о томе који брендови се најмање продају и да ли је то утицало на затварање продавница, нису саопштени.

Аналитичари, како се додаје, очекују да ће пандемија имати трајан утицај на начин куповине.

„Интернет продаја ће вероватно бити већа него раније и то је чињеница коју би требало добро да процене власници брендова“, одговорио је Бизнис Инсајдеру Нил Сандерс, директор компаније Глобал Дата Ритеил.

Према његовим речима, трговци који нуде такозвани омниченл (омницханел) начин продаје, најбоље ће бити позиционирани у будућности, а међу губитницима ће бити власници великих пословних простора, који су све мање релевантни.

Омниченл начин трговине подразумева приступ према коме потрошач може да купује робу уз помоћ кућног рачунара, таблета или мобилног телефона или у правој радњи, са потпуно истим доживљајем.

Х&М није сам у намери да се оријентише на интернет продају, након корона вируса.

Шпанска компанија Индитек, која је између осталог власник брендова попут Заре и Масимо Дутија, објавила је недавно да ће затворити између 1000 и 1200 продавница у наредне две године, јер су очекивања да ће онлајн продаја чинити четвртину пословања до 2022. године.Business Insider

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.